Magyarország étele 2018: a Belfegor

Az ajkai Mangó étteremben született Magyarország étele 2018-banAz ajkai Mangó étteremben született Magyarország étele 2018-ban

Már van Magyarország fagylaltja, bora, kenyere, szépsége, süteménye és még egy csomó dolog, éppen ezért nagyon kellett törnie a fejét annak, aki olyat szeretett volna kitalálni, ami még nem volt. De sikerült! Megszületett Magyarország étele 2018!

Nem voltak fanfárok, amelyek hírül adták volna, én is csak Szepesi Iván nyugalmazott séftől tudtam meg, hogy van ilyen. Bár amikor megismerkedtünk, első ránézésre minden látszott rajta, csak az nem hogy séf, és ilyen titkok tudója. Ugyanis egy napszemüveges, fürdőnadrágos úrral – na meg még vagy 20 emberrel -, együtt áztattuk magunkat a barátnőmmel Martfűn, a Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszálló gyógyvizében, és mivel ebéd előtt voltunk, természetesen ételekről beszélgettünk, mire a napszemüveges úr elkezdte nekünk magyarázni, hogy jó itt minden, csak éppen hiányzik Magyarország étele.

Az meg mi a csuda? Hiszen, amit itt eszünk az is az, a gulyás, pörkölt és egyéb hazai ínyencfalatok, amelyekről a rövid időre ide látogató éhes vándorok ismerik a magyar konyhát. Azért mondom, hogy rövid időre, mert aki már egy nappal tovább van kis hazánkban, azt már felvilágosítják arról, hogy itt más is van nemcsak gulyás, csikós, és a róla elnevezett tokány, pörkölt és lángos.

Tehát, ülünk a gyógyvízben, és hallgatjuk a már megismert Séf urat, aki teljes lelkesedéssel mesél, és végül azt is felveti, hogy mivel évek óta ide jár, megkéri Tomasovszky Lászlót, a komplexum tulajdonosát, hogy pályázzon, hogy itt is legyen ebből a nemes étekből. És ahogy Tomát ismerjük, ennek nem lesz akadálya. Mi az, amit ő nem próbál ki, hogy kedvét lelje a vendégnek? Hogy mást ne mondjak, most éppen egy állatsimogató készült el a szálloda mellett kecskével, nyulakkal, lovakkal és aprójószággal.

De térjünk vissza az év ételéhez. Mint megtudtuk, Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), amelynek Iván is tagja, meghirdette a Magyarország étele 2018 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét. Most már csak futunk az események után, mert már van győztes is: az ajkai Mangó étteremben született Magyarország étele 2018-ban. Tizenkét csapat mérte össze a tudását, végül a „Mintha anyám főztje volna”  csapat nyert, az étel pedig a „Belfegor” fantázianevet kapta.

Tehát Magyarország étele: a Belfegor. Az étel egy makói hagymás velővel töltött, paprikamártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal.

Az étel az éttermek kínálatában 2018. június végétől már rendelhető ott, ahol csatlakoztak a versenyhez. Gondolom meglepődnek, ha a Gundelben ezt kérném, bár lehet, hogy ők is benne voltak, és vannak, nem néztem meg a listát. De ha valakit érdekel, hol ehet ilyet, nézzen körül előbb ezen a linken.

Ez így azért kevés információ, mit kellett készíteni és kik pályázhattak? Elvárták, hogy az étel a legtöbb „átlagos felszereltségű” konyhán elkészíthető legyen, és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek, vagyis ne legyen túl drága. Fontos szempont volt, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenése, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1500 Ft/adag nyersanyagnormából kell kijönnie.

Jó, de miből álljon az étel? A nevezésekben épp úgy megtalálható volt a szarvas, a gyöngytyúk, mint a mangalica és a bárány, mint az étel fő alapanyaga. Valamint minden ételkölteményben kellett lennie két, a verseny során kötelezően használandó alapanyagnak: a bio hajdinának és a makói vöröshagymának.

Mint megtudtam, Szepesi Iván végül elérte a célját, Tomasovszky László felvette a kapcsolatot Asztalos Istvánnal, Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnökével, és minden bizonnyal – ismerve a martfűi Termál SPA séfjeinek ügyességét – hamarosan asztalon lesz az Év étele 2018!

Bódi Ágnes