Március a barlangok hónapja

Budapestet nyugodtan nevezhetjük a barlangok fővárosának is, mert páratlan abból a szempontból, hogy nincs még egy olyan főváros, amely alatt ennyi és ilyen hosszú barlangjárat helyezkedne el.

Jelenleg 174 ismert barlang húzódik Budapest alatt, melyek járatrendszere meghaladja 58 kilométert. Magyarország legnagyobb, leghosszabb barlangja is Budapesten található, a Pál-völgyi barlangrendszer 32 kilométer hosszú. A barlangok különleges programokkal várják az érdeklődőket március végéig a Barlangoljunk! –programsorozat keretében.

Az idei évben már kilencedik alkalommal hirdetik meg ezt a lehetőséget a nemzeti parkokban. Hazánkban a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park, az Aggteleki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park rendelkezik társadalmi hasznosítású barlangokkal, amelyek most kedvezményes és ingyenes túrákkal, máskor nem látogatható barlangokkal várják az érdeklődőket.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóság területén, Budapesten fekvő Szemlő-hegyi barlangban minden márciusi pénteken az érdeklődők megtudhatják, hogy az egykori felfedezők hol és hogyan jutottak be a barlangba, és megnézhető a budai barlangok világát bemutató 3D film is.

A Pál-völgyi barlang kiépített szakaszain geológus szakvezető kalauzolja végig a látogatókat minden márciusi vasárnap. A kétórás túrák során hallhatnak a budai termálkarszt kialakulásáról és jelentőségéről, bepillantást nyerhetnek a barlangrendszerek kutatásának történetébe is.

Vidéken az Abaligeti-barlangban március 10-én fotós szakvezető segítségével lesz lehetőség a cseppkövekben gazdag barlang képződményeinek fényképezésére. A Bükki Nemzeti Park területén található Szent István-barlangban március 11-én és március 18-án a denevérek világát bemutató program lesz. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának szervezésében pedig a Koloska-völgyet, a Jókai-kilátót és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlangot érintő geotúra várja a látogatókat.

A Barlangoljunk! programsorozat 2014-es elindulása óta félmillió regisztrált látogató keresi fel évente ezeket a páratlan természeti képződményeket.