Maszkok és járatsűrítés: bécsi tömegközlekedés a járvány idején

Villamos az Operaház előtt © Wiener Linien

A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien a nehéz időkben is pontosan, a változásokra gyorsan reagálva szolgálja ki az utazóközönséget, miközben dolgozói egészségét is teljes mértékben szem előtt tartja.

Bécsben a vírushelyzet miatt bevezetett szigorú kijárási korlátozás óta nyolcvan százalékkal esett vissza a tömegközlekedést használók száma. A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien ezért március 17-től kezdődően hétvégi menetrendet vezetett be a legtöbb vonalon. Azok a járatok, amik a forgalmasabb csomópontokhoz és a kórházakhoz való eljutást teszik lehetővé, továbbra is sűrűn járnak, ezzel is minimálisra csökkentve az emberek közötti érintkezést. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentése szerint Ausztriában húsvét után fokozatosan kinyithatnak a kisebb boltok, és a gazdasági aktivitás is lépésről lépésre visszaáll korábbi szintjére. Ennek megfelelően a tömegközlekedés is megélénkül, ezért április 14-től a Wiener Linien az iskolai szünet alatti hétköznapi menetrend szerint sűrűbben indítja a metrókat, buszokat és villamosokat.

A maszkok viselését a kormány, illetve a Wiener Linien is fontosnak tartja, ezért a tömegközlekedési eszközöket vezető sofőröket április 6. óta fokozatosan látják el maszkokkal. Ebben többek között a Wiener Linien egyenruháit varró cég segítségét is igénybe veszik, amely textilmaszkokat bocsát a dolgozók rendelkezésére. Kurz kancellár intézkedései nyomán fontos újítás, hogy április 13-tól kizárólag maszkot viselő utasok használhatják a járműveket. Ez lehet orvosi jellegű, házi készítésű, de akár egy kendő vagy sál is; a lényeg, hogy az orr és a száj eltakarására alkalmas legyen. Az új szabályról és a helyes viselési módról piktogrammok tájékoztatják majd az utasokat.

A Wiener Linien már korábban is tett megelőző intézkedéseket a vírus terjedése ellen. Budapesthez hasonlóan Bécsben is megszűnt az elsőajtós felszállás, a sofőröket védőszalagok szeparálják el az utasoktól. Nagyon sok járművön a leszállásjelző használata nélkül, automatikusan nyílnak az ajtók, a járműveket és a felületeteket, amivel az utasok érintkeznek, minden nap alaposan fertőtlenítik. A villamosokon és metrókon, valamint ezek állomásain az egészség megőrzésére vonatkozó fontos ajánlásokat tartalmazó plakátok vannak kihelyezve, ezekről a hangosbemondón keresztül is tájékoztatják az utazóközönséget.