„Medve a Kertben”, avagy egy téma, két élmény

Fotók: Urbán Györgyi

Közös látogatói programot kínál 2020. június 26-tól a Veresegyházi Medveotthon és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. Az együttműködés révén a látogatók az egyik intézmény felkeresésével kedvezményes belépési lehetőséget kapnak a másik intézménybe.

„Medve a Kertben” elnevezéssel közös látogatói programot kínál 2020. június 26-tól a Veresegyházi Medveotthon és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. Az együttműködés révén a látogatók az egyik intézmény felkeresésével kedvezményes belépési lehetőséget kapnak a másik helyszínen. A Medveotthon és a Botanikus Kert közeli elhelyezkedése és a kedvezmény együttesen kiváló alkalmat nyújt a látogatók számára a két igen népszerű ökoturisztikai attrakció felkeresésére akár egynapos program keretében.

„A közös program központi témáját a medvék adják, de nemcsak a Medveotthonban, hiszen a Botanikus Kertben is találni medvékkel kapcsolatos látnivalókat, például számos növény visel medvéhez kötődő nevet. A növénygyűjteményben ezekre, és más, egyebek mellett mézelő növényekre irányítják rá a látogatók figyelmét, információs anyaggal kiegészítve, hogy a honos és külhonos flóra „medvés” növényeit, illetve kultúrtörténeti vonatkozásaikat egy tematikus séta keretében is megismerhessék” – tájékoztatott Zsigmond Vince, a Botanikus Kert vezetője.

A Medveotthon

Az ország egyetlen medveparkja a Veresegyházi Önkormányzat fenntartásában és a Gamesz üzemeltetésében immár 20 éve fogadja a látogatókat. Azzal a nemes céllal jött létre az otthon, hogy akár a világban fellelhető mentett állatoknak adjon végső menedéket. A 3,5 hektáros védőrendszerrel körbekerített területen, 12 szűk bejáratú, de öblös barlang, valamint két egyenként 160 négyzetméteres tó készült, ami az ivóvizüket és a játék lehetőségét is biztosítja számukra. A természetes élőhelyükhöz hasonló környezetet igyekeztünk megteremteni. A medveotthon nagy farkas kifutójában jelenleg mintegy 38 farkas él, köztük az idei szaporulat. Az oroszlán falka tavaly nyáron költözött hozzánk. Vadonatúj kifutójuk Európa legnagyobb oroszlánkifutója, ami biztosítja a bent élő állatok jóllétét. Ezenkívül láthatók nálunk további állatfajok, amelyek az egyedmentés okán kerültek hozzánk: hiúz, láma, aligátorteknős, ormányos medve, mosómedve.

„A medvékkel és egyéb ragadozókkal pedig személyesen is lehet találkozni a Veresegyházi Medveotthonban, ahol számos tematikus bemutatón, predátor programon és látványetetésen lehet részt venni. Interaktív vezetések hivatottak arra, hogy egészen óvodás kortól kamaszkoron át rávilágítsanak a nagyragadozók életmódjára, és megpróbáljuk kialakítani az állatok gondozására való fogékonyságot” – mondta Zsiák Norbert, a Medveotthon üzemeltetési vezetője.

A két intézmény kedvezményt biztosít a belépőjegyek árából mindazoknak, akik a másik helyet meglátogatták egy hónapon belül. Ehhez elegendő a belépőjegy megvásárlásakor kapott blokkot megőrizni, és felmutatni a másik helyszín jegypénztárában.

A program hamarosan egy közös játékkal is kiegészül ’Eredj a medve nyomába!’ címmel, ami mindkét helyszín meglátogatása alatt szerzett ismeretek alapján játszható végig. Kitűnő családi program, aktív kikapcsolódás.

A belföldi turizmusban rejlő lehetőségeket erősítő együttműködés 2020. június 26-tól hivatalosan is kezdetét veszi, és a partnerek feltett szándéka ezt hosszú távon fenntartani.

Mind a Medveotthon, mind a Nemzeti Botanikus Kert a turisztikai-ökoturisztikai palettán jelentős szereplő, országszerte, sőt országhatáron túl is ismertek, ennek köszönhetően éves látogatottságuk kiemelkedő.

A két környezet-kulturális intézmény kapcsolata az eddiginél magasabb szinten használja ki népszerűségükben és az általuk nyújtott élmények és ismeretek összességében rejlő szinergiákat, ezáltal egy új, a régió turisztikai vonzerejét tovább emelő páros úticéllal, egynapos, kedvezményes programcsomag lehetőségét is nyújtva a látogatók számára.

Az idei tavasz járványügyi eseményei talán még inkább felfokozták az Élet, az Egészség iránti figyelmünket, és egyben az ilyen jellegű intézmények fontosságát turisztikai szempontból is, hiszen, mint elsősorban szabadtéri létesítmények elsőként váltak látogathatóvá, továbbra is biztonságos és lélekemelő környezetet biztosítva minden látogatónak.

A Nemzeti Botanikus Kert rövid bemutatása

Főúri magánkertből vált a közjó érdekét szolgáló, minden nap látogatható gyűjteményes kertté az ország legrangosabb botanikus kertje. Kulturális és természeti értékei miatt kettős védettséget élvez: a teljes kert műemléki oltalom alatt áll, egyben országos jelentőségű természetvédelmi terület. Jelentős szerepet tölt be egyszerre a tudomány, az oktatás, a kultúra és a rekreáció területén. Hazánk leggazdagabb növénygyűjteményében közel 13.000 féle növényt lehet megismerni 27 hektáron. A világ számos tájáról származó, folyamatosan bővülő növényanyagával egy ’Noé bárkája’.

A két intézmény kínálata kiválóan egészíti ki egymást. A Medveotthon fókuszában a vadállatok, mentett állatok és az állatvilággal kapcsolatos tudásátadás áll, a Nemzeti Botanikus Kertben pedig elsősorban a növények változatosságára, az élővilágban betöltött szerepére vonatkozó ismeretek átadása a cél. Mindkét intézmény a biológiai sokféleség megőrzésének egyfajta szigete, másképpen ’Noé bárkája’.

A botanikus kerti gyűjtemény fenntartásán és fejlesztésén túl a Nemzeti Botanikus Kertben működik az ország egyik legjelentősebb kutatói bázisa is, az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó Ökológiai és Botanikai Intézet, ahol a kutatások között számos foglalkozik a társadalmat is széles körben érintő és érdeklő témákkal.

A szabadtéri attrakciók továbbra is a látogatói érdeklődés középpontjában állnak, ezért a belföldi turizmus elősegítése érdekében, a korábbi tapasztalatokra épülően, és az új igényekre reagálva hozta létre a két intézmény azt az új programcsomagot, ami gazdagítja, és egyúttal kedvezményekkel támogatja a belföldön nyaraló családokat, egyéni látogatókat a fiataloktól egészen a szépkorúakig.

 

További információ:

  • Nemzeti Botanikus Kert Vácrátót: Sólyom Barbara, 06-30-2474621 botanikuskert-info@okologia.mta.hu
  • Veresegyházi Medveotthon: Kovács Annamária, 06-20-3456740 kovacs.annamaria@veresegyhaz.hu