Még zöldebb Ferihegy: megújuló energiát vásárolt a repülőtér-üzemeltető

840 MWh mennyiségű zöld energiát vásárolt a Budapest Airport Zrt., ezáltal a repülőtér újabb lépést tett fenntarthatósági céljai elérése felé. A vásárolt árammennyiség 3500 négyfős háztartás havi áramfogyasztásával egyezik meg. A környezetbarát döntésért az ELMŰ-ÉMÁSZ zöld bizonyítványt állított ki a repülőtér üzemeltető részére, amit azok kaphatnak meg, akik zöld energia vásárlásával szeretnének a környezetkímélőbb jövő érdekében cselekedni. 

A Budapest Airport felelős repülőtér-üzemeltetőként egyszerre támogatja a gazdasági növekedést és a környezeti terhelés csökkentését. A vállalat hosszú távú stratégiájának egyik legfontosabb pillére a fenntarthatóság, ennek keretében kiemelt figyelmet fordítunk többek között a széndioxid kibocsátás csökkentésére, a hulladékgazdálkodásra, az e-mobilitás ösztönzésére, valamint a zajterhelés mérséklésére. A repülőtér üzemeltető célja, hogy a teljes árambeszerzése megújuló energiaforrásokból valósuljon meg, ennek érdekében a Budapest Airport folyamatosan növeli a zöldenergia-vásárlás mennyiségét, melyből a repülőtér teljes területe részesül.

A Budapest Airport – Kelet-Közép-Európában elsőként – 2018-ban megszerezte az ACI (Airports Council International) karbonsemleges minősítését, amit negyedik éve töretlenül fenntart. A repülőtér emellett az ACI Europe Eco-Innovation Díj büszke tulajdonosa: a légikikötő környezeti hatásait csökkentő újításokért kapott elismerés a Budapest Airport fenntartható közlekedést, illetve e-mobilitást népszerűsítő programját és fejlesztéseit díjazta.

Fenntarthatósági céljai elérése érdekében a repülőtér üzemeltető 2015-ben létrehozta a Greenairport programot, amely lehetővé teszi a repülőtér és partnerei számára, hogy kölcsönösen együttműködve segíthessék egymást a saját működésükből származó, valamint az utasok és légitársaságok karbonlábnyomának csökkentése érdekében. A program céljai közt szerepel a repülőtér szén-dioxid kibocsátásának és energiafelhasználásának csökkentése, a megújuló energiaforrások használati lehetőségeinek megteremtése és az elektromos mobilitás fejlesztése. Emellett kiemelt figyelmet kap a vízfogyasztás csökkentése, az egyszer használatos műanyagok kivezetése és a repülőtéri szelektív hulladékgyűjtés továbbfejlesztése is.