Meglepő eredményekkel zárult a turistaszámlálás a Novohrad-Nógrád Geoparkban

A kishartyáni kőlyuk

Mivel a Novohrad-Nógrád Geopark számos látnivalója ingyenesen látogatható geológiai érték, nem állnak rendelkezésre egzakt adatok a térség valós vendégforgalmáról – többek között arról sem, hogy hányan és kik keresik fel a térséget, hány napra érkeznek és milyen programok iránt érdeklődnek. Ezek a kérdések álltak a fókuszában az Innotime Hungary Kft idén nyáron, illetve szeptemberben végzett kérdőíves kutatással egybekötött forgalomszámlálásának a geopark több geoturisztikailag fontos helyszínén. Az összesen 15 napos forgalomszámlálás során 2200 turistát szólítottak meg. A kutatás meglepő eredményeket is hozott.

Sokszáz látogató hétvégente

A felmérés egyik legfontosabb eredménye számos tekintetben ad feladatot a térségért dolgozó ökoturisztikai szakemberek számára, megállapítást nyert ugyanis, hogy egy-egy hétvégén akár többszáz vendég is felkeresi ezeket a természeti értékeket, de szezonban a hétköznapok is erősek. A szeptember közepén végzett két napos felmérés során például Salgóbányán 350, a salgói várnál 442, Kazáron 334, Szanda váránál pedig 337 turista fordult meg reggel 9 és délután 4 óra között, ami azt is előre jelzi, hogy szükséges egy olyan látogatómenedzsment rendszert kialakítani a geopark területén, ami a növekvő forgalom mellett is biztosítani tudja a természeti fenntarthatóságot (pl. hulladékkezelés, taposás), egyben a turisták kiszolgálása érdekében szükségessé válik a helyi turisztikai infrastruktúra fejlesztése is (pl. mosdók, étkezési lehetőségek bővítése, stb.). Az egyik legfontosabb feladat pedig a társadalmi, gazdasági és természeti egyensúly megtalálása lesz, hiszen az egyébként az ágazatban dolgozók számára örömteli forgalomnövekedésnek a helyi közösségre nézve előnyei és hátrányai is egyaránt vannak.

A mérési helyszínekre látogatók között legnagyobb arányban az egyéni vagy páros vendégek voltak, ezek száma meghaladta a 37%-ot. A kisgyermekes családok a mérések alapján többet túráznak, mint azok, akiknek nagyobb gyereke van, a teljes forgalom 19,3%-át adták ugyanis a kisgyerekkel érkezők, míg csak 9,5%-át a nagyobb gyerekkel kirándulók. Baráti társasággal a válaszadók 18,7%-a indult neki a geopark természeti értékei felfedezésének, a senior korosztály pedig a teljes látogatószám 11,1%-át adta.

Szanda vára

A válaszadók mintegy egyharmada a környékről érkező túrázó volt, 30%-uk azonban Budapestről érkezett. További 11% Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyéből kereste fel a geoparkot. Mindez jól mutatja azt a trendet, hogy a geopark által kínált csend, jó levegő és az egyedülálló kínálat sokak számára vált vonzóvá a nagyvárosokban élők közül is.

  • Hollókőn a vár idén nyáron a felújítás miatt zárva tartott, az ófaluban pedig nincs forgalomszámlálás, azonban az eladott faluséta jegyek száma június-júliusban megközelítette a 2019-es vásárlási adatokat.
  • Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban idén nyáron a 2019-es nyári forgalomhoz képest 14%-kal magasabb vendégforgalmat regisztráltak.
  • Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál elsősorban a júliusi és augusztusi hónap volt nagyon erős, amikor túllépték a havi látogatottsági adatok a 2019-es forgalmi adatokat (július +5%, augusztus +12%)
  • Mátraverebély – Szentkúton pedig, ahol a forgalommérésre csak a hétvégéken kerül sor, 2019-hez képest mintegy 30%-os növekedést regisztráltak idén a május-júliusi legforgalmasabb időszakban az Eresztvényi Látogatóközpontban pedig már a szeptember eleji adatkérés idején, az év eleji bezárások ellenére is elérte a látogatószám a 2020-as forgalom 79%-át.

A geopark szlovákiai oldalán is megnőtt a belföldi, azaz szlovákiai érdeklődés a geopark kínálata iránt. A Füleki Vármúzeum tapasztalatai alapján az idei szezonban jelentősen csökkent a magyarországi látogatók száma, míg a járvány előtti években a látogatók kb. fele Magyarországról érkezett, hetente több diákcsoport és utazási iroda által szervezett kirándulás érintette a várost, addig ebben az évben az innen érkező vendégforgalom 19%-ra csökkent. Ettől függetlenül júliusban a 2019-es látogatószám 88%-át hozni tudta a megnövekedett belföldi szlovákiai vendégforgalom.