Mentőöv a román állami légitársaságnak

Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára – közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.

Ebből az összegből 49,53 millió eurót már 2020-ban megkapott a Tarom. A fennmaradó 45,77 millió eurót a közeljövőben fogja folyósítani a bukaresti kormány a légitársaságnak.

A román kormány 2021 májusában tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy állami támogatást szándékozik nyújtani a vállalat átszervezéséhez. Az Európai Bizottság 2021 júliusában indított vizsgálatot annak megállapítására, hogy a Taromnak nyújtott állami támogatás összhangban van-e az uniós szabályozással.

“A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a Románia által alkalmazott intézkedések tiszteletben tartják az EU-nak az állami támogatásokra vonatkozó normáit” – idézi az economedia.ro az Európai Bizottság közleményét. A pénzt a Tarom a légiflottája megújítására, üzletpolitikájának és célállomásainak optimalizálására, a gépek karbantartásának a hatékonyabbá tételére, a vállalat digitalizálására és az idei likviditási hiány kiegyenlítésére fogja használni – közölte Sorin Grindeanu.

A Tarom 2007 óta folyamatosan veszteséges, 2022 végén az adósságállománya 1,41 milliárd lej volt. Tavaly a romániai légiforgalom utasszáma 6 százalékkal, 24,5 millióra nőtt, miközben az állami légitársaságé 2,32 millióról 2,3 millióra csökkent. A Tarom 2023-ban a harmadik legnagyobb légiforgalmi vállalat volt Romániában a Wizzair (13 millió utas) és a Ryanair (3,1 millió utas) mögött.