„Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei”

Fotók: Várkapitányság

Az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadának ünnepi programsorozata a tavaszi szabadtéri tárlat megnyitójával kezdődik március 7-én. A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című kiállítás a 2014-ben újjászületett épületegyüttes teljes történetét mutatja be a 19. század végétől napjainkig, három kiemelt korszakon keresztül.

A Várkert Bazár több mint száz éve meghatározó része a főváros dunai panorámájának. A kor kiemelkedő hazai építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett, valamint a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere. A kiállításon fény derül arra, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését és a kor híres festői és szobrászai közül kik dolgoztak a Várkert Bazár műtermeiben. Archív képek mesélnek arról is, mi történt az épületegyüttessel a második világháború idején, Budapest ostromakor.

A szabadtéri tárlat felidézi az 1960-as éveket, amikor a Budai Ifjúsági Park, ismertebb nevén a legendás Ifipark működött itt. Megtudhatjuk, milyen együttesek léptek fel és azt is, hogy milyen, ideológiai alapon hozott szigorú szabályok betartásával szórakozhattak akkoriban a fiatalok. A kultikus szórakozóhely 1984-ben zárt be, majd az épületegyüttes harminc éven keresztül Csipkerózsika-álmát aludta.

Több évtizedes pusztulás és elhanyagoltság után a Várkert Bazár 2014-ben újjászületve nyitotta meg ismét kapuit a nagyközönség előtt a megújuló Budavári Palotanegyedben. Az újjáépítésnél nemcsak az építészeti hagyományokat, hanem a mai kor elvárásait is figyelembe vették, melynek köszönhetően ma a főváros egyik meghatározó kulturális intézményeként működik. A kiállítás bemutatja hogyan vált a Várkert Bazár ismét a „lehetőségek terévé”. Ma már évi több tízezer látogatót fogad, sokszínű művészeti kínálata évről évre egyre gazdagabb zenei, irodalmi, képzőművészeti és családi programokat kínál.

A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című tárlat március 7-től június elejéig tekinthető meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

A kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak. Századfordulós családi délután keretében élő történelmi játszóház várja majd az érdeklődőket az YBL6 Művészeti Térben április 27-én, valamint családi tárlatvezetést is tartunk a szabadtéri kiállítás helyszínén. Május végén indul az a háromnapos művészeti fesztivál, mellyel az újranyitás óta eltelt tíz év kulturális sokszínűségét összegzik. Ingyenes rendezvényekkel és családi eseményekkel, valamint nagykoncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és gasztro-meglepetésekkel várják majd az érdeklődőket.