Milyen csaptelepet válasszunk?

A helyesen megválasztott csapteleppel vizet és pénzt is spórolhatunk. Ezek mellett még két fő szempontot is érdemes figyelembe venni: az egyik a dizájn, a másik pedig a funkcionalitás. A formát tekintve: klasszikus, modern, íves, szögletes, nem könnyű a döntés! Álló, fali, termosztátos, kétkaros, egykaros, falsík alatti csaptelepek és zuhanyszettek állnak rendelkezésre. A kínálat rendkívül széles, minden igényünkre megtalálhatjuk a tökéletes választást.

Csaptelepet mindig hosszú időre választunk, ezért érdemes a fenti szempontokat előnyben részesíteni. Itt is igaz és elmondható, hogy az ár tükrözi a minőséget, tehát az ár-érték arányra figyeljünk oda! A kerámiabetéttel ellátott csaptelepek strapabíróbb kivitelt jelentenek, és hosszabb élettartamot is nyújtanak.

Egy háztartásban több csaptelepre is szükség lehet; a konyhában egyre, de a fürdőszobában legalább kettőre lesz szükség. Az egységesség megtartása érdekében egy helyiségen belül érdemes egy stílushoz tartozó csaptelepeket választani, illetve érdemes alkalmazkodni a helyiség hangulatához is!

A kínálatot szemügyre véve sokféle típussal találkozunk. A mosdókhoz kínált csapok rendszerint álló vagy falra szerelt kivitelben készülnek, illetve lehetnek klasszikus kétkaros vagy korszerűbb egykaros keverő csaptelepek. Magyarországon relatív elterjedtek az úgynevezett KMT csaptelepek is, amelyek mosdó- és kádtöltő funkciót is képesek ellátni. Elsősorban a panellakásokból ismerhetjük ezeket.

A kádtöltő csaptelepek között leginkább a fali változatok terjedtek el hazánkban. Léteznek kádperemre építhető változatok és szabadon álló kádtöltő csaptelepek is, amik egyre inkább keresettek. Ügyeljünk itt is arra, hogy a kád és a szabadon álló csaptelep stílusa harmonizáljon egymással!

A zuhanycsaptelepek között is kétkaros és egykaros keverős csaptelepeket találunk, illetve rendelkezésre állnak az úgynevezett zuhanyszettek / zuhanygarnitúrák is, amelyek esetenként hatalmas esőztető spafejzuhannyal vannak ellátva a teljes élményért.

A konyhai csaptelepek között továbbra is az álló és a falra szerelt változatok a legnépszerűbbek. Kényelmes és praktikus megoldást biztosítanak a kihúzható fejjel rendelkező konyhai csaptelepek, ezzel megkönnyítve a nagyobb tálak és edények tisztítását.

A csaptelepek hosszú élettartamának titka a megfelelő karbantartástól is függ. Sok csaptelepet azért cserélünk le, mert külseje esetlegesen már elcsúnyult, noha a funkcióját még tökéletesen képes ellátni. A maró és savas hatású tisztítószerek képesek felmarni a krómozott felületet, ezáltal szürke foltokat okozva. A csaptelepek tisztítására használjunk inkább szappanos, enyhe ecetes vizet vagy az erre a célra kapható lágy tisztítószert! Soha ne használjunk dörzskendőket és keféket, ugyanis azok apró sérüléseket és karcokat okozhatnak!

Megfelelő választás, illetve gondos ápolás esetén a csaptelepek hosszú éveken keresztül örömünkre lehetnek és újszerűek maradhatnak. Érdemes törődni ezekkel, hiszen csillogó szépségükkel ezt meghálálják nekünk!