Nagy az erdő Debrecenben – Séta a cívis városban

Most, hogy szinte már sehová se mehetünk, bezárt minden a pandémia miatt, olyan helyeket ajánlunk, ahol szabad levegőn sétálhatunk, kellő távolságot tarthatunk egymástól. Ismerkedjünk meg a debreceni Nagyerdővel! Idegenvezető sem kell, az utak kitáblázottak, mindent fel tudunk keresni, amit látni szeretnénk.

Találkozhatunk séta közben zöld küllővel, csuszkával, fakússzal és több kisebb énekesmadárral is. Híresek fái és növényei is, a kocsányostölgy, a fodros gólyaorr, a sárga árvacsalán, a kontyvirág és aki tavasszal jár arra, azt gyöngyvirág-szőnyeg fogadja. Akár egész napot is eltölthetünk itt sétálva, a gyerekeket ötletes, színes játékokkal teli terek várják. A kultúrára szomjazók pedig a Medgyessy sétányon a régmúlt idők művészeinek, költőinek és íróinak szobraival találkozhatnak.

A Békás-tó látványos szökőkútjaival, napozópadjaival pihenésre csábít. Tájépítészek tervezték meg a kacskaringós sétányokat, melyen állatokat mintázó szobrok kínálnak egyedi látnivalókat. A sétányokon nem tiltják a kerékpározást, és bár nincs messze a belváros, sokan jönnek ki drótszamárral egy frissítő tekerésre vagy kötik össze a bringázást egy kellemes erdei sétával a gyönyörű őszi színekbe öltözött Nagyerdőn.

Nagyerdei Víztorony

Manapság talán a legvonzóbb a fiatalok számára is a 2015-ben felújított Nagyerdei Víztorony, mely mára híres élményközpont, ahol időszaki tárlatokat és koncerteket rendeznek. Van benne egy vízbár és egy ötpályás, 12 méter magas mászófal is. A Debrecenben élő egyetemisták kedvenc szórakozóhelye. A 34 méter magasan lévő kilátóból csodás a panoráma annak, aki a 207 lépcsőn felküzdötte magát. Igaz, a víztorony jelenleg korlátozottan látogatható, de így is érdemes közelebbről megcsodálni, mert a több mint 100 éves – ma is részben víztoronyként működő – műemlék Debrecen egyik építészeti remeke.

Ikonikus épületek

Aki olvasott már Szabó Magda írónő könyveiből akár egyet is, amelyben Debrecen szerepel, az megérzi ennek a cívis, vagyis polgári városnak az atmoszféráját.

Villamos is van, de sétáljunk inkább, vegyük szemügyre a város ikonikus épületeit, emlékhelyeit, többek között a Nagyerdőn található híres egyetem impozáns főépületét és előtte a tágas, francia stílusú parkot, mely Debrecen legszebb tere térlépcsőkkel, sétányokkal és a tér közepén álló hatalmas díszmedencével.

Ne hagyjuk ki a belváros hangulatosabb tereit sem. A Déri Múzeum előtti intim hangulatú park Medgyessy Ferenc szobrászművész remek köztéri alkotásaival és az Év Fája versenyen idén különdíjjal jutalmazott hatalmas kocsányostölggyel, igazi kis rejtett sziget a nagyvárosban.

A közelében, a Református Nagytemplom és a Református Kollégium közötti Emlékkert szintén ideális hely egy kis pihenésre, csak úgy, mint a debreceniek kedvenc belvárosi tere, a Hal köz.

Az egykori hal- és tejpiac helyén kialakított hangulatos téren most ugyan nem ülhetünk be a kávézókba és nem időzhetünk a teraszokon, de megcsodálhatjuk a környék gyönyörű épületeit és tehetünk egy sétát a közeli zsidó negyedben is.

Múzeumait majd a legközelebbi, vírusmentes időkben nézzük meg.

Bódi Ágnes

Fotók: VisitDebrecen és Erdei Nóra