Nagy káosz lehet az ünnepek alatt a brit repülőtereken

A szokásosnál hosszabb várakozási időre, fennakadások lehetőségére figyelmeztette a Nagy-Britanniába készülő utazókat hétfőn a brit kormány az útlevélellenőrök karácsonyra és újévre tervezett sztrájksorozata miatt.

A brit határőrizeti szolgálat (UK Border Force) alkalmazottainak többnapos, az egész karácsonyi és újévi időszakot érintő sztrájkját a múlt héten jelentette be szakszervezetük (PCS). A szolgálat látja el az útlevélellenőrzési feladatokat is a határátlépő pontokon. A tervek szerint a határrendészeti dolgozók a két legnagyobb londoni repülőtér, Heathrow és Gatwick összes terminálján, valamint Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőterein sztrájkolnak december 23-tól 26-ig, illetve december 28-tól 31-ig.

Ugyanezeken a napokon a dél-angliai Newhaven rendkívül forgalmas kompkikötőjének határőrizeti alkalmazottai is sztrájkolnak. A szakszervezet azzal indokolta az akciót, hogy a kormány mindössze 2 százalékos béremelést ajánlott a szolgálat dolgozóinak, és ezt többszöri tárgyalás után sem volt hajlandó emelni. A PCS szakszervezet 10 százalékos béremelést követel.

A brit belügyminisztérium hétfői felhívása szerint a sztrájkidőpontokban a beutazóknak hosszabb várakozási időre, fennakadásokra kell felkészülniük az érintett beléptető pontokon. A minisztérium kérte azt is, hogy a Nagy-Britanniába utazók indulásuk előtt ellenőrizzék járataik üzemeltetőinek legfrissebb közleményeit, útmutatásait. A tárca közölte ugyanakkor, hogy katonákat, köztisztviselőket és más területeken dolgozó, önkéntesen jelentkező kormányalkalmazottakat képez ki a határrendészeti feladatok ellátására arra az esetre, ha a meghirdetett sztrájkokat a Border Force dolgozói valóban megtartják.

A londoni belügyminisztérium javasolja, hogy a jogosult beutazók a sztrájkok idején használják az elektronikus beléptető kapukat (eGates). A tizenöt legnagyobb brit repülőtéren és nemzetközi pályaudvaron 270 ilyen berendezés működik. Ezeket a kapukat azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket – bár a 12-17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat -, és brit vagy EU-állampolgárok. (MTI)