Nagy váltásra készül a turizmusban Mallorca

Fotó: .visitpalma.com

Mallorca korlátozni kívánja a turisták számára fenntartott szállodai ágyak számát a túlzsúfoltság leküzdése érdekében – számolt be a döntésről az Euronews.

A tervek szerint 430 000 turistaágyban határoznák meg a felső határt az egész szigeten, a mallorcai tanács elnöke, Catalina Cladera pedig azt mondta, hogy “nagyobb értékű és kisebb volumenű turizmust” szeretnének. Miután a COVID-19 utazási korlátozást feloldották, a szigetre idén nyáron soha nem látott tömeg érkezett. A turisták gyorsan megtöltötték a szállodai szobákat és a nyaralóházakat, és Cladera elismerte, hogy “a túlzsúfoltságról szóló, visszatérő vita ismét visszatér”.

Bejelentették azt is, hogy növelik az idegenforgalmi ellenőrök számát, akik az illegális nyaralóházak ellenőrzését végzik. A Baleár-szigeteken a hatóságok idén számos szigorú szabályozást vezettek be, hogy csökkentsék a túlzsúfoltságot. A korábban az utcákat zsúfolásig megtöltő részeg turisták különösen az új szabályok célkeresztjébe kerültek.

Magalufban, El Arenalban és Ibiza szigetén számos all inclusive üdülőhelyen alkoholkorlátozást vezettek be. Egyes helyeken a vendégeket három italra korlátozták a vacsoránál és három italra az ebédnél – minden további alkoholtartalmú italt külön kell megvásárolni.

Idén nyáron Mallorca egyik legnépszerűbb bulihelye, Playa de Palma megtiltotta, hogy a focimezt viselő emberek belépjenek az éttermekbe. Az üzlettulajdonosok összefogtak, hogy létrehozzanak egy öltözködési szabályzatot, amelynek célja a randalírozó viselkedés visszaszorítása.

Ibiza különösen igyekszik elhatárolódni a részeges bulizók hírnevétől. A helyi hatóságok ehelyett a fenntarthatóbb turizmusra, például a sziget számos wellness- és öko-üdülőhelyére kívánnak összpontosítani.