Nagyon rárepültek a külföldi turisták Gyulára

Forrás: https://www.visitgyula.com

2024 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál – ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külföldi vendégéjszakák száma a legerőteljesebben Gyula és térségében bővült.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,1, a külföldivendég-éjszakáké 21 százalékkal emelkedett. 2024. január-májusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,9, a külföldieké 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Májusban a vendégéjszakák 70 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,4 százalékkal haladta meg az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 22 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 822 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 583 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 69 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 7,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 9,4 százalékkal meghaladta a tavaly májusit.

A belföldi vendégéjszakák száma a Sopron-Fertő turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (13 százalékkal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (9,4 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 19, a Balatonnál 5,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 21 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 789 ezer vendég mintegy 2,0 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 559 ezer vendéget és közel 1,4 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 18 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma 36 százalékkal nőtt 2023 májusához mérten. A külföldi vendégéjszakák száma a legerőteljesebben Gyula és térségében bővült (84 százalékkal), a leginkább pedig a Pécs-Villány turisztikai térségben esett vissza (16 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 29, Budapesten 21 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma.

Január-májusban a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest 9,1 százalékkal több, összesen mintegy 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,9, a külföldiek 13 százalékkal több (6,4 millió, illetve 7,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken. (MTI)