Négycsillagos szálloda alapkövét tették le Debrecenben

Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással, a Kisfaludy program több mint 3,65 milliárd forintos támogatásával megvalósuló épület alapkövét csütörtökön tették le a Református Kollégium szomszédságában.

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jelentős állami támogatással, közpénzből épülő szállodát nyereségesen kell majd működtetni. Rámutatott, ehhez minden feltétel adott: a biztonságos környezet, barátságos vendéglátók, a térség látnivalói. A képviselő emlékeztetett rá, hogy 2019-ben, az utolsó járványmentes évben a turisztikai ágazat adta a hazai össztermék (GDP) 13,5 százalékát, és 400 ezren dolgoztak a szektorban. A kormánypárti politikus szerint az álom a 17 százalék elérése lenne.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester jelezte: jelenleg ezer szállodai szoba hiányzik Debrecenben; a Kisfaludy program keretében megépülő két, négycsillagos belvárosi szálloda pedig több mint 250 új szobával bővíti a kínálatot. Hozzátette: dinamikus növekedést tapasztalnak az idegenforgalomban, 2020 nyarához képest az idén 11 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Debrecenben.

László György, a beruházó azzal indokolta a fejlesztést, hogy Debrecen a legdinamikusabban fejlődő magyar város, és ők a szálloda megvalósításával szeretnének hozzájárulni a turisztikai fejlődéshez. Sal László, a kivitelezésért és tervezésért felelős A-Híd Zrt. vezérigazgatója szerint a debreceni helyszínen a múlt és a jövő találkozik: “a történelmi Református Kollégium szomszédságában, a Nagytemplom árnyékában egy 21. századi, modern, energiatakarékos szállodát” fognak felépíteni. (MTI)