Pénzbírság fenyegeti az Angliából nyomós indok nélkül külföldre utazókat

A brit kormány kedden ismertetett tervezete szerint jövő hétfőtől komoly pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik nyomós indok nélkül próbálnak Angliából külföldre utazni.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából – nagyon kevés számú indok kivételével – nem szabad külföldre utazni. Az utazási tilalom meghirdetett célja annak megakadályozása, hogy a külföldről hazatérő turisták új koronavírus-variánsokat hurcoljanak be, veszélybe sodorva a nagy-britanniai oltási kampány eredményeit.

A brit kormány folyamatosan szigorítja a külföldi utazási tilalomról szóló rendelkezést: két hete vezették be azt a szabályt, hogy akik külföldre kívánnak utazni, ezt írásos formában kell megindokolniuk egy kötelezően kitöltendő űrlapon, amelyet a kormányzati honlapról kell letölteni. A formanyomtatványon felsorolt lehetséges utazási indokok között szerepel:

  • a külföldi munkavállalás
  • a jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység
  • a külföldi tanulás
  • ha valakinek orvosi kezelés céljából kell külföldre utaznia
  • külföldi esküvő
  • hozzátartozó temetése

A kedden ismertetett újabb kiegészítő szabályozás kimondja, hogy március 29-től ötezer fontig (2,2 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik a kevés számú engedélyezett indokon kívüli okokból, mindenekelőtt turizmus céljából próbálnak Angliából külföldre utazni. A kormányzati beterjesztésről csütörtökön szavaz a londoni alsóház. (MTI)