“Pippi cirkuszba megy”

Az Astrid Lindgren mesevilágából kölcsönzött forgatókönyvre írt zenés játékot 2020 nyarán mutatják be Stockholmban.

A sajtóbejelentésre Stockholmban, az ABBA múzeumtól alig kétpercnyi járóföldre levő Cirkusz épületében került sor. Björn Ulvaeus, az ABBA együttes alapítótagja, Maria Blom (filmrendező, az első képen balról a negyedik) és Tilde Björfors (a Cirkus Cirkör igazgatója) közösen írt darabjában Astrid Lindgren mesehősei – Pippi, Tommy és Annika – a cirkuszba mennek, ahol többek között Carmencita kisasszonnyal, a cirkuszhercegnővel, a kötéltáncos Elvirával, és a világ legerősebb emberével, Erős Adolffal találkoznak.

Az előadást a musical, a cirkusz és a színház keverékének kell elképzelni, amelyben a fő szerepet a svéd Cirkus Cirkör társulat kapja. A kanadai Cirque du Solei mintájára létesített újcirkusz produkcióiban a klasszikus artistatechnika vegyül a tánc- , a színész- és a látványvilág az egyedileg komponált zenével. A zenét Sister Luc Gabriel, az “éneklő apáca” (a Dominique szerzője), a ”Moszkvaparti Estékről” híres Vaszilij Szolovjov-Szedoj és a másik ABBA tag, Benny Andersson szerzeményei szolgáltatják.

A 75 évvel ezelőtt megjelent Harisnyás Pippi (pontos fordításban: Hosszúharisnyás Pippi) egy „unorthodox” leányregény. Főhőse a sorozatos kalandokba keveredő Pippi, vagány, szeplős és vörös hajú kislány, aki kerüli az iskolát, legszívesebben a barátaival játszik, vagy kószál a városban.

Björn Ulvaeus és Tilde Björfors, a Cirkus Cirkör igazgatója

Az iskolakerülés manapság követnivaló példa, ennél jobban nem időzíthették volna a bemutatót. Björn Ulvaeus, aki nagy Greta Thunberg szurkoló, készségesen válaszolt a kérdésekre.

– Mennyire aktuális Pippi személye?

– Magát vállaló, kompromisszumoktól mentes, kiáll a véleménye mellett. Ilyen Greta Thunberg is, aki sok mindenben hasonlít Pippire, anélkül, hogy bármilyen szempontból a másolata lenne.

– A látnivalóra szomjazó turistának nem szükséges bemutatni sem Pippit sem pedig Astrid Lindgrent – mondta Björn Ulvaeus. – Ugyanakkor őrültségnek tartom azt, hogy a cirkusz és a színházak nyáron zárva tartanak. Ebből született meg ennek a – nyári szezonban játszott – kicsinek és nagynak egyaránt élvezhető előadás gondolata.

A “Björn Ulvaeus Pop house Creative Productions”, “The Astrid Lindgren Company” és a Cirkus Cirkör közös produkciójának az ősbemutatójára 2020 június 26-án kerül sor. Jegyeket 2019 november 25-től lehet rendelni a cirkus.se honlapon.