Pünkösdkor többségben otthon maradunk, de nyáron utazunk

A magyarok többsége a pünkösdi ünnepeket otthon tölti, de ezalatt többen iktatnak be egynapos túrázást, kalandozást. A június-augusztusi időszakban sokan terveznek nyaralást, vagy hosszú hétvégét, amire a többség fejenként 100.000 forintig terjedő kerettel rendelkezik -, derül ki Az Utazó magazin és a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének legújabb közös felméréséből.

Honfitársaink 66 százaléka számol úgy, hogy otthon tölti a pünkösdi ünnepeket, ugyanakkor 22 százalékuk egynapos túrázást, 5 százalékuk egynapos hazai városlátogatást, 7 százalékuk pedig rövid balatoni utazást tervez. A felmérésből – ahol a többféle programlehetőség okán egy kérdésre több opciót is be lehetett jelölni – az is kiderült, hogy a válaszadók 5 százaléka látogat strandra, illetve fürdőbe több, és több, mint 4 százaléka indul wellness hotelbe.

A június-augusztusi időszak már a szálláshelyek számára is biztatóbb: a válaszadók több, mint 28 százaléka tervez legalább egyhetes és 18 százaléka ennél hosszabb belföldi szavazást és csak 20 százalék gondolkodik külföldi úti célban. Ugyanakkor válaszadók 16 százaléka nem csak egy, hanem több, teljes hazai, hétvégi nyaralást is tervbe vett. Fürdőbe, strandra emellett 18 százalékuk megy, míg hétvégente, csak egy-egy napra, a Balatonhoz 17 százalék, valamelyik vízparti üdülőhelyre 16 százalék, más érdekes helyszínre 14 százalék kíván elutazni. A válaszadók 14 százaléka jelezte, hogy semmilyen nyaralást nem tervez.

Ebben, illetve a rövidebb nyaralások népszerűségében annak is szerepe van, hogy a válaszadók 64 százaléka jelezte: majdnem minden szabadságát beáldozta a koronavírushoz kötődő munkahely megmentés érdekében. Aki jobb helyzetben van – 23.5 százalék -, annak is ki kellett vennie éves szabadságának egy részét, vagy a partnere járt így – 8 százalék. Azonban csak a válaszadók alig 3 százaléka jelezte, hogy nem maradt szabadsága, amiért csak a hétvégi rövid pihenéseket tervez.

Forrás: mtu.gov.hu

A szolgáltatók számára ugyanakkor jó hír, hogy a válaszadók 38 százaléka jelezte: a nyaralásra szánt teljes költségkerete megmaradt és azt belföldön költi el, míg 15 százalékuk ugyanilyen helyzetben külföldi utat tervez. Bel-, és külföldi utazásban 10 százalék gondolkodik. A válaszadók 11 százaléka mondta, hogy jelentősen csökkent a nyaralásra szánt pénzügyi kerete, ezért megváltoztatja az eredeti útitervét, míg 8 százalék ezen okból inkább kevesebbet költ majd. Mivel lecsökkent a külföldi utazásra szánt keretem, külföld helyett csak belföldön nyaralok – jelezte 9 százalék, míg 13 százalék mondta azt, hogy a válság hatására fel kell élnie minden, az utazásra félretett pénzét.

Az utazók döntő többsége – 75,4 százaléka -, 100.000 Ft/fő-ig terjedő pénzügyi kerettel tervezi a nyaralást, míg 17 százalékuk 200.000 Ft/fő keretből gazdálkodhat. A többiek még ennél is többet engedhetnek meg a nyaralás során.

A válaszadók arra számítanak, hogy vagy maradnak – közel 34 százalék -, vagy drágulnak – közel 30 százalék -, a szálláshelyek árai. Ugyanakkor 36 százalékuk szerint sok akcióval is számolni lehet majd.

A szálláshelyek jellegét tekintve a válaszadók 62 százaléka szavaz az apartmanokra, panziókra, magánszállásokra, míg 32 százalékuk a szállodákra. A többiek a kempinget választják.

A koronavírus járvány veszély miatti egészségmegőrzés szempontjából a válaszadók 55 százaléka tartja fontosnak a megfelelő szociális távolságtartás megkövetelését és 62 százalékuk szerint elengedhetetlen a bejáratnál és több más helyen elhelyezett kézfertőtlenítő is. A személyzet maszkviselését 45 százalék várja el, míg a megfelelő, közeli orvosi ellátás 28 százalék számára fontos.

A felmérésről: az ezer fő megkérdezésén alapuló mintavétel a 2020. május 18-25 közötti időszakban online, közösségi média felületen és telefonos megkereséssel készült.