Csúcsokat döntött a nyári idegenforgalom Csehországban

A csehországi kereskedelmi szálláshelyeket – szállodák, panziók, kempingek – az idei harmadik negyedévben 7,9 millió személy vette igénybe, 7,9 százalékkal több, mint egy éve – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában.

A külföldi és a hazai turisták száma egyaránt emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek 21,4 millió vendégéjszakát mutattak ki, ami éves összehasonlításban 5 százalékos növekedés.  “Az idei nyári turistaszezon eredményei meghaladják a koronavírus-járvány előtti utolsó év, 2019 nyarának eredményeit” – húzta alá a CSÚ a weboldalán nyilvánosságra hozott közleményben. Itt érdemes felidézni: nemrég írtunk arról, hogy Romániában a koronavírus-járvány előtti szintre nőtt a turisztikai forgalom.

A kereskedelmi szálláshelyeket az idén nyáron mintegy hárommillió külföldi állampolgár vette igénybe, éves szinten ez 20 százalékos növekedés. A külföldi turisták legnagyobb csoportját a németek teszik ki, közülük 690 ezer látogatott a harmadik negyedévben Csehországba, éves szinten ez 20 százalékos növekedés. A második helyen a lengyelek vannak 286 ezres számmal, ami 16,5 százalékos növekedés. A szlovák látogatók száma 8,4 százalékkal 282 ezerre emelkedett.

A turistaszolgáltatások bevételei az idei harmadik negyedévben éves összehasonlításban 5,2 százalékkal alacsonyabbak voltak. Míg a közlekedésben és a raktározásban a bevételek visszaestek, a szállásadásban és az étkeztetésben viszont megnőttek.