Reptér-hírek – Ferihegy üzemel

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nem zár be, ezután is fogad és indít járatokat. A Magyarországról történő kiutazás megengedett, a repülőtérről bárki – külföldi és magyar állampolgár is – elutazhat. Közleményben számolt be a Budapest Airport a legfrissebb tudnivalókról.

A Budapest Airport a koronavírus járvány idején is folyamatosan dolgozik a légi teheráruszállítás zavartalan működéséért, hiszen az a nemzetgazdaság támogatása mellett az egészségügyi ellátás biztosításában is kiemelt jelentőséggel bír – írták. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér továbbra is fogad és indít légi teheráruszállító járatokat, lehetőséget biztosítva a további egészségügyi szállítmányok érkezésére is. A Budapest Airport minden eszközzel támogatja a kormány munkáját, hogy a szállítás gördülékenysége továbbra is fennmaradjon.

Az elmúlt napokban a Turkish Cargo fedélzetén több raklapnyi orvosi eszköz gyártásához szükséges alapanyag érkezett Isztambulból Magyarországra, hétfő reggel Wizz Air A321neo típusú repülőgépe érkezett vissza Sanghajból, amely mintegy 11 tonnányi egészségügyi segédeszközt szállított Magyarországra. A W6 9012 járatszámú Wizz Air repülőgép a fedélzetén 30 050 darab védőruhával és 82 000 darab orvosi maszkkal érkezett a fővárosba.

A földi kiszolgáló cégek és a repülőtéri hatóságok gyorsított eljárásban kezelik az egészségügyi szállítmányokat, így a kellékek és alapanyagok a lehető leggyorsabban eljuthatnak Magyarország különböző pontjaira.

“A Budapest Airport a koronavírus járvánnyal összefüggésben kialakult helyzetben is törekszik a munkavállalók anyagi biztonságának fenntartására. Ezért a márciusi bérek a 2020-as bértárgyalások eredményeképp meghatározott béremelés és a 2019-es évre vonatkozó teljesítményalapú bónusz összegét is tartalmazni fogják. A munkavállalói terhek mérséklése érdekében a szerdán bejelentett hiteltörlesztési moratóriumhoz a Budapest Airport is csatlakozik: a vállalat áprilistól határozatlan időre felfüggeszti a munkáltatói bérelőlegek törlesztési kötelezettségét. A munkahelyek védelmét szem előtt tartva a Budapest Airport úgynevezett készenléti szabadságot (az alapbér egy részének fenntartása mellett), illetve részmunkaidős munkavégzési lehetőséget is felajánlott a munkavállalóknak.” – áll a közleményben.

Azokban a munkakörökben, ahol megoldható, a Budapest Airport lehetővé tette az otthoni munkavégzést. Az irodai területen egyes csapatok „forgó” rendszerben váltják egymást, ötvözve az irodai és az otthoni munkavégzést, így teljesen megszüntetve a csapatok közötti személyes találkozást. A személyes egyeztetések kiváltásához a Budapest Airport biztosítja a digitális infrastruktúrát, így a munkaügyi megbeszélések a dolgozók közti személyes érintkezés nélkül, online valósulnak meg.

A koronavírus terjedésének kezdete óta több mint egymillió ülőhely kapacitás tűnt el a budapesti repülőtér menetrendjéből, és a továbbra is közlekedő alacsony számú járatok is akár 90%-kal kevesebb utast szállítanak, a tavalyi év hasonló időszakához képest. A világszerte – így hazánkban is – bevezetett kormányzati intézkedések hatására a repülőtér-üzemeltető a legtöbb utasszállító járat felfüggesztésével számol a következő napokban. A Budapest Airport arra számít, hogy az elkövetkező hetekben vagy akár hónapokban az utasforgalom alacsony szinten marad, vagy akár a nulla felé is közelíthet, az egyre több országban életbe lépő beutazási tilalom miatt.

A korábbi évek sikeres gazdálkodásának, illetve az elmúlt napokban megtett válságkezelési intézkedéseknek köszönhetően a Budapest Airport helyzete stabil; a társaság egy több hónapig elhúzódó válságot is át tud vészelni, akár a személyforgalom átmeneti leállítása mellett is.