Repülés a járvány után: macerás, de biztonságos? – itt a nagy IATA-felmérés

Biztonságosnak, de körülményesnek tartják jelenleg az utasok a repülést – derül ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) felméréséből, amit az airportal.hu ismertetett.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közvélemény-kutatást végzett 11 országban közel 5 ezer utas megkérdezésével. Az eredmények szerint 85 százalékuk úgy gondolja, a repülőgépek belterét megfelelően fertőtlenítik, 65 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy olyan tiszta a levegő a fedélzeten, mint egy műtőben. Az utasok többsége egészségügyi szempontból megbízhatónak tartja a repülést, még a maszkviselést is támogatják, de a nem egységes szabályok sok fejtörést okoznak.

A megkérdezettek negatívumként értékelték, hogy az utazási és belépési szabályok bonyolultak, emiatt nehézkessé vált a repülés. Mintegy 70 százalékuk szerint nehezen beszerezhetők a dokumentumok és bonyolult a papírmunka, 67 százalékuk körülményesnek ítéli a tesztelést, és 89 százalékuk szerint a kormányoknak minden ehhez kapcsolódó folyamatot sztenderdizálnia kellene.