Repülés járványos időkben: PCR-leletek a mobilapplikáción

Az Air France és a párizsi repülőtereket is üzemeltető Groupe ADP a Párizs és Los Angeles, valamint San Francisco közötti járatokon is teszteli az ICC AOKpass teszteredményt rögzítő mobilalkalmazást.

Az Air France és a Groupe ADP a közelmúltban indította el az ICC AOKpass nevű alkalmazását, amelyet a MedAire/International SOS fejlesztett, és a koronavírus-teszteredményeket képes kezelni. A négyhetes próbaidőszak alatt a Párizs – Charles de Gaulle-ról San Franciscóba és Los Angelesbe induló, illetve onnan visszaérkező járaton utazók díjmentesen használhatják az alkalmazást, amely okostelefonokra érhető el, és a partner laborokban elvégzett koronavírus-tesztek eredményeit képes biztonságosan tárolni.

A tesztelés során az Air France és partnerei is azzal szeretnék javítani az utazási élményt, hogy a kötelezően elvégzendő tesztek eredményeit, dokumentumokat egy alkalmazáson belül teszik elérhetővé. Az Air France, a MedAire/International SOS, a Groupe ADP, a San Francisco-i Nemzetközi Repülőtér, valamint a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér együttműködésének köszönhetően az applikációt használók gyorsított eljárásban részesülnek: a beszállítás, és a párizsi megérkezés utáni útlevél-ellenőrzés során is használhatják a gyorsító sávokat.

A programot először két tengerentúli francia területre közlekedő járaton (Pointe-à-Pitre, Fort-de-France) vezették be, használata önkéntes alapon működik:

  1. Az utasnak le kell töltenie az ICC AOKpass alkalmazást, amely az Apple App Store-ban, a Google Play Áruházban és a Huawei App Store-ban is elérhető. A fogadó ország által előírt PCR, vagy LAMP tesztet egy partner laborban kell elvégeztetni.
  2. A teszt elvégzése után a negatív eredményről az utas egy QR-kóddal ellátott, PDF formátumú dokumentumot kap, amelyet az alkalmazásba is fel lehet tölteni. Az adatátvitelt biztonságos, blokklánc alapú hálózat biztosítja.
  3. A repülőtéren az induláskor külön jelek mutatják az utat a gyorsító sávokba azoknak, akik rendelkeznek az alkalmazással. Az utazási dokumentumok ellenőrzése után az applikáció csak a QR-kódot mutatja meg, ez igazolja a szükséges teszt meglétét a nyomtatott papír helyett. Beolvasással az ICC AOKpass igazolja, hogy a bemutatott teszt megfelel a fogadó ország szabályainak.
  4. A Párizsba érkezéskor az utasoknak szintén a számukra kijelölt gyorsítósávokat kell használnia az útlevélellenőrzéshez vezető úton, ahol ismét be kell mutatni a QR-kódot.