Székesfehérvár idén ünnepeli az Aranybulla a 800 éves évfordulóját – programajánló

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját ünnepeli 2022-ben az egykori koronázó királyi főváros Székesfehérvár. Ebből az alkalomból szerveztek tanulmányutat, hogy bemutassák az emlékév legizgalmasabb helyszíneit, programjait.

Az emlékév programjainak kiemelt helyszíne a Koronázó Bazilika Romkertje – Nemzeti Emlékhely.  István király bazilikájának romjai felett megismerkedhet a látogató a magyarság történelmének jelentős időszakával. Belépéskor István király szentté avatásakor készült kőkoporsója, Árkainé Sztehló Lili színes ablaküvegei, valamint Aba Novák Vilmos falfestményei tárulnak a látogató elé. Az 1031-ből származó kőtemplomban 38 magyar királyt koronáztak meg, 14 magyar király és családtag került örök nyugalomra itt. 1543-ig használták a koronázási templomot.

Másik fontos helyszín a Szent István király múzeum. 2022. március 18-án nyitották meg az Árpádok korát bemutató Királyok és Szentek kiállítást Székesfehérvár Fő utcájában, a rendházban. 700 felbecsülhetetlen értékű tárgy látható a magyarság büszke múltjából, így például Szent István kardja, Árpád-kori Magyar zászló, Árpád- kori ezüst, Lehel kürtje. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

“Édes” helyszínek lesznek a belváros cukrászdái, ahol többek között az „Andreas Rex” névre keresztelt sütemény várja a látogatókat: ez érdemelte ki a Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022 címet az idén májusban első ízben megrendezett desszertversenyen. Fő alapanyagai az Aranybulla korában is jelen voltak, a mogyorós szedres alapokhoz otellós szeder-betét jár.

A rendezvénysorozat fontos helyszíne lesz az aranybulla emlékmű, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra, a Velencei-tóra, a Velencei-hegységre és a Vértesre. A fehérvári Tourinform Iroda panoráma buszos túrái júliusban és augusztusban szombat délutánonként indulnak a belvárosból: a másfél órás kirándulás célpontja az Aranybulla Emlékmű.

A Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, F. Szegő Krisztina prezentációjából kiderült, hogy a Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártya több mint 30 programra kínál kedvezményt. ezzel is szeretnék ösztönözni a turistákat, hogy Székesfehérváron aludjanak és több napot töltsenek a városban. Az ügyvezető örömmel újságolta, hogy idén is lesz Koronázási Ünnepi Játékok, amit augusztus 20–22 között tartanak meg. Itt érdemes megemlíteni: augusztus 12-21 között tart majd a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat.