Székesfehérvár – Kultúrkoktél a történelem teraszán

Nyaralás előtt, után, közben, mindig érdemes egy székesfehérvári látogatást betervezni, annál is inkább, mert itt egész nyáron jóleső koktéllal csillapíthatjuk kultúrszomjunkat.

Székesfehérvár mediterrán hangulatú belvárosa egyenesen megköveteli, hogy elidőzzünk az éttermek, kávézók asztalai mellett. Tartsunk hát egy kis szünetet a történelem teraszán, a kóstolásból pedig ezek se maradjanak ki: a Damniczki cukrászda legújabb fagylaltkreációi, a fehérvári püspök sörei, különleges kávék a Fő utcán, és persze a kötelező kultúrkoktél.

1. Híresek és Képek

Kezdjük a kiállításokkal! Kihagyhatatlannak ígérkezik a Híresek és Képek tárlat, ahol az egyetemes fotóművészet öt világhírű alkotója – André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï, Martin Munkácsi – mellett további húsz magyar fotográfus 150 izgalmas műve várja a látogatókat.

Az Ikarus-kiállításon már a magyar ipartörténet emlékei között időzhetünk.

Végül a 2019. Év Kiállításának választott Vonalba zárt történetek ajándékoznak meg feledhetetlen pillanatokkal. Ha ez nem lenne elég, a Múzeumok Éjszakáján mindezt további közel 100 programmal együtt élvezhetjük.

2. Zene, nyár Fehérvár

Folytassuk zenével! Július végén Közép-Európa meghatározó rockzenei fesztiválja, a FEZEN világsztárokat vonultat fel a színpadon. Ignite, Alestorm, Punnany Massif, Dream Theater, Airbourne, Cradle of Filth, Ossian, Halott Pénz, Ákos, Majka – csak néhány név az idei fesztivál kínálatából. A zenéé a főszerep, de a kortárs színház, a mozi vagy a regeneráló, átmozgató programok sem hiányoznak.

A dübörgő rockfesztivál mellett templomi koncertsorozat, könnyű olasz slágerek a szimfonikus zenekarral és könnyű borokkal kísért jazzfesztivál is vár a látogatókra. Az Alba Regia Feszt minőségi jazz-, szving-, blues-, ragtime-, dixieland-, bepop-produkciókkal örvendezteti meg a közönséget a Zichy liget árnyas fái alatt.

3. Koronázás és más csodák

Végül koronázzuk meg a nyarat egy páratlan programmal! A Székesfehérvári Királyi Napok tíznapos rendezvénysorozata az év legszebb és legizgalmasabb összművészeti fesztiválja kulturális és kulináris csemegékkel, koronázási ceremóniával, fényfestéssel, királyi óriásbábokkal, vásári forgataggal, koncertekkel. A programsorozat része a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál Törökország, Tajvan, Brazília, Kanada és India csoportjaival.

Kiemelt program a Koronázási Ünnepi Játékok középkori időutazása a Koronázási Szertartásjátékkal, és az augusztus 20-i látványos történelmi felvonulás a fehérvári királyok óriásbábjainak káprázatos menetével. Idén IV. Béla és lánya, Szent Margit alakjával már 21 tagúra bővül az Árpád-házi királyi család. A fények most sem hiányozhatnak: fényjáték, látványos épületfestés és az elmaradhatatlan Fény utca színesíti a programot.

A könnyűzenei koncertek között izgalmasnak ígérkezik a Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közös koncertje, a fúvószenét kedvelők pedig a Fricsay Richárd katonazenekari találkozó mellett idén a Fehérvári Fúvószenekari Fesztivál muzsikáját is élvezhetik.

Az esemény legnagyobb újdonsága idén a középkori élő óriássakk: a valódi sakkjátszma lépéseire épülő előadásban a muhi csata elevenedik meg.

4. Mozgásban a városokban

Jöhet egy kis sport is? Ebben sem lesz hiány! Kezdünk egy fergeteges autós programmal a Székesfehérvár Rallye futamán, majd két kerékre váltunk. Magyarország legrangosabb, a nemzetközi kerékpároséletben is előkelő helyen jegyzett kerékpárversenye, a Tour De Hongrie június 16-án székesfehérvári befutóval zárul. Igazi kerékpáros fieszta várható egész nap a belvárosban! És még egy világverseny: a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon, Közép-Európa legjelentősebb atlétikai megmérettetésén olimpiai és világbajnokok, élő példaképek és a jövő reménységei írják a sporttörténelmet.

5. Frissítő Kultúra

A páratlan fesztiválok és sportesemények forgataga után felfrissülhetünk a panorámabuszon. A város legújabb attrakciója, a felújított Ikarus busz igazi kabrióélménnyel ajándékozza meg az utazókat, akik a nyári szombatokon a Tourinform-iroda szervezésében kiruccanhatnak a szomszédos Velencei-tóhoz. Kétfajta tematika közül választhatunk, benne hajózás, borkóstoló, sőt egy Guinness-rekord is szerepel. 

További információk a Tourinform Székesfehérvárnál.