Szent László örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Vidék Kincse Egyesület 2019. július 19. és július 21. között három napos kerékpáros Szent László örökségtúrát hirdet.

A középkor lovagideálja, a magyar történelemben, művészettörténetben, néphagyományokban kiemelt jelentőségű szerepet tölt be. Szent László tisztelete a határvidékeken, elsősorban a Székelyföldön és a Szepességben volt a legerősebb a középkorban, de Felső-Tisza-vidéken és a Nyírségben is számos emlékhely kötődik hozzá. A Szent László örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék és a Nyírség Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeket mutatják be. Az örökségtúra résztvevői megismerkedhetnek a Felső-Tisza-vidék legjelentősebb honfoglaláskori régészeti emlékeivel, lelőhelyeivel, ahonnan a magyarság őstörténetének legfontosabb Kárpát-medencei régészeti leletei kerültek elő. Olyan kastélyokhoz kalauzoljuk el a résztvevőket, amelyek Magyarország legjelentősebb reneszánsz épületei közé tartoznak. A Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása során olyan kevéssé ismert tájegységekre érkeznek,  mint a Rétköz, Bodrogköz és a Nyíri Mezőség.

A túra különlegessége, hogy a résztvevők útját a Tisza és holtágai, az árterek galéria erdei szegélyezik, s szabadstrandokon frissülhetnek fel a nyári melegben. A Középkori templomok útja és a Felső-Tisza-vidék 2017-ben elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja címet az Európai Bizottság által kiírt,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” díjjal. A mostani túrára július 14-én éjfélig lehet jelentkezni a 36 30 446-8338 vagy a 36 20 506-0127-es telefonszámon.