Szépirodalom a tornapályán – nyíregyházi programajánló

Ki látott már olyan furcsaságot, hogy egy tornapályán nem a testedzés gyakorlatait függesztik ki a fákra, hanem egy híres író novelláját! Hát persze, hogy Krúdy Gyula városában, Nyíregyházán történt meg az eset.

A három határ közelében fekvő város még télen is számos programot kínál a kikapcsolódásra, lazításra vagy az aktív pihenésre vágyóknak. Elég, ha csak sétálunk a városban, temérdek a látnivaló. A főtér, vagyis a Kossuth tér legmeghatározóbb épülete a Városháza. Az árkádos bejáratú, reneszánsz hangulatú, eklektikus épület 1872-ben épült. Megfordult falai közt Eötvös Károly, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond.

A tér közepén emelkedik Kossuth Lajos emlékműve, a közelében Takarékpalota pompás épülete, pénztártermét festett, színes üvegű kupola borítja. Vele átellenben a patinás Hotel Korona emelkedik. A szálló mellett áll a római katolikus templom, mely háromhajós, bazilikás elrendezésű, s legszebb része a monumentális kereszthajó. A Hősök terén található impozáns épület az eklektika és a historizmus jegyeit ötvöző Megyeháza, Alpár Ignác munkája, innen kis sétával a Luther téri evangélikus templom barokk stílusú épületéhez jutunk.

Krúdy Gyula szobra

A templom mellett található a két épületből álló Luther-ház, mely egykor az evangélikus egyház bérpalotája volt. Pár lépésre, a Szent István u. 8. sz. alatti ház falán emléktábla hirdeti, hogy e helyen állt a neves író, újságíró Krúdy Gyula szülőháza. Nyíregyháza kedvelt kirándulóhelye a parkerdő, ami sétálóútjaival, játszóterével, szalonnasütő helyeivel minden évszakban sokakat csábít a szabadba. Itt áll a Sóstói úti villasor, amelynek egyik impozáns épülete, a Bencs Villa. Dr. Bencs Kálmán polgármester szőlőbirtokára tervezte otthonát, amely a mai napig meghatározó eleme a nagypolgári villasornak. A polgármester házának hatására az úri nép mind több felkérést adott Pavlovits Károly építésznek, sorra kerültek ki keze alól a hullámos homlokzatú, pártás lezárású népies épületek.

A Bencs Villa

A Sóstói úti villákra a lechneri formák továbbértelmezése jellemző csakúgy, mint a belváros míves középületeire és palotáira. A város és Sóstógyógyfürdő között elterülő Sóstói-erdőt méltán nevezhetjük a város tüdejének. Itt van a rendhagyó Erdei Tornapálya! Az erdei úton Krúdy „A nyíregyházi beduinok” című novelláját a kihelyezett táblákon pihenésképpen, hat részletben el is olvashatják a testedzés hívei. Krúdy Gyula író a modern magyar prózaírás kiváló mestere. Ki ne emlékezne Szindbád kalandjaira, Rezeda Kázmérra, vagy a Podolini kísértetekre, a Vörös postakocsira. A Nyíregyházához tartozó Sóstó az üdülni és gyógyulni vágyók kedvelt pihenőhelye. Nevét a partjain kivirágzott sziksóról kapta, melyből régen szódát főztek, amit aztán eladtak a mosónőknek. Két különleges látnivaló várja még a túrázókat: a Sóstói Múzeumfalu szabadtéri néprajzi múzeum, amely a megye népi építészetét mutatja be, s a Nyíregyházi Állatpark, ahol az állatok földrészenként fogadják a látogatókat. Így, aki ide belép, végigjárja a Földet. Persze, csak a Covid után.

Dunay Csilla