Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest – közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.

Az elmúlt évekre vonatkozó statisztikai adatok szerint 2020-hoz mérten a romániai légi kikötők utasforgalma csaknem megháromszorozódott, hiszen 2020-ban – amikor érvényben voltak a legszigorúbb korlátozási szabályok a koronavírus-járvány miatt – a romániai repülőtereket 7 200 750 utas használta. Tavaly viszont a számuk elérte a 21 015 948-at.

Ugyanakkor a tavalyi utasszám 9,5 százalékkal maradt el a koronavírus-járvány előtti, 2019-es adatoktól. Ennek ellenére a szakmai egyesület vezetői úgy vélik, hogy a tavalyi utasszám-növekedés a legderűlátóbb forgatókönyveket is meghaladta, hiszen nem számítottak ilyen gyors ütemű helyreállással.David Ciceo, az egyesület elnöke, aki egyben a kolozsvári repülőtér igazgatója is, elmondta, hogy a polgári légi közlekedés számára az elmúlt évek rendkívül nehezek voltak, de a tavalyi eredmények azt mutatják, hogy várakozáson felül sikerült növekedni, az utasok visszatértek a légi közlekedéshez. Ciceo szerint a jelentős növekedés nyáron volt érzékelhető, amikor egyes romániai repülőtereken az utaslétszám meghaladta a 2019-ben jegyzett csúcsot is.

Rámutatott: a romániai légi közlekedésnek nagyon jók a növekedési kilátásai, így jövő évben 24 millió utasra számítanak, 2040-re pedig számuk elérheti az 50 milliót. Kiemelte azt is, hogy a légi áruszállítás tavaly meghaladta a járvány előtti adatot, hiszen 53 877 tonna árut szállítottak a romániai repülőtereken keresztül, ami 5,8 százalékkal haladja meg a 2019-es eredményt – mondta Ciceo.

A bukaresti repülőtereket működtető állami vállalat a múlt héten közölte, hogy tavaly 82 százalékkal 12 millió 610 ezerre nőtt a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) nemzetközi repülőtér, illetve a charter járatok fogadására hivatott Aurel Vlaicu (Baneasa) légi kikötő utasforgalma a 2021-es évhez képest. (MTI)