Tesztgyőztes borokból rendeznek nagykóstolót

Forrás: mtu.gov.hu

A nemzetközi borszakértők által összeállított Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazinban szereplő tételekből tartanak sétáló kóstolót több mint száz pincészet részvételével szeptember 18-án a Corinthia Hotel Budapestben.

A szeptember 16-án megjelenő Winelovers 100 magazint az a szándék hívta életre évekkel ezelőtt, hogy hozzájáruljon a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztóknak pedig igazodási pontot nyújtson a választásban – közölték a szervezők az MTI-vel. A közlemény szerint a borverseny a más mérvadó hazai és nemzetközi versenyeken jó helyezést elért borokkal, valamint a borászatok által ezen felül nevezett tételekkel zajlott. A húsz tagú szakmai zsűri minden tételt vakon kóstolt és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelte a borokat.

A száz legkiválóbbnak ítélt bor mellett a bírálók további hat, Magyarországon kiemelt figyelmet érdemlő kategória (illatos fehérbor; rozé; száraz fehérbor; vörösbor; édes bor és pezsgő) legjobbjait (kategóriánként 20-20 tételt) is kiválasztották, hogy lehető legteljesebb képet adjanak a magyar borokról. A száz abszolút legjobb mellett tehát számos más kiváló bor is kiemelt figyelmet kap – hangsúlyozzák a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint a szeptember 18-i rendezvényen 100 toplistás és további 59 bor lesz kóstolható a Winelovers 100 magazinból és további 70 tétel a díjnyertes borászatoktól. (MTI)