Több, mint fürdőzés Balatonfüreden

Igaz nyáron Balatonfüred is a napfényről és a Balatonról szól, de azért ha a strandolás mellett egyéb élményekre vágyunk, az északi part polgári eleganciáját megőrző fővárosában bőven jut elég látnivaló.

Több nap kell ahhoz, hogy valaki bebarangolja Balatonfüred nevezetességeit. Az északi part fővárosa már a római korban is lakott település, ahol lépten-nyomon a múlt emlékeibe botlik a látogató. Vendégek sokaságát vonzza a városba – belföldről és az országhatáron túlról egyaránt – az Anna-bál, a Kékszalag Vitorlásverseny, a gitárfesztivál. A hal- és borünnep megrendezése régi hagyomány a szőlő és bor városában. Mára a település igényes kulturális, gasztronómiai és sportprogramjaival, történelmi látnivalóival nemzetközi hírű turisztikai központtá vált.

Top látnivalók:

Tagore Sétány és Emlékfapark. Névadója a Nobel-díjas hindu költő, Rrabindranath Tagore, aki 1926 őszén a helyi szívkórházban nyerte vissza egészségét. A sétány elején emlékfája és szobra látható. Az emlékfaparkban híres költők, politikusok, tudósok ültettek fát.

Jókai Mór Emlékház Jókai Mór 1870-ben épült villájában írta a máig talán legnépszerűbb regényét, „Az arany ember”-t és más, a Balatont népszerűsítő novelláit. Az
érdeklődők megismerkedhetnek a Jókai család füredi mindennapjaival.

Vaszary Villa. A restaurált villa Balatonfüred egyik legjelentősebb épülete lett, ahol a főként képzőművészeti alkotásokat bemutató kiállításokat irodalmi, zenés és előadói estek kísérik.

Füredi Panteon. A Balatonfüredhez kötődő híres írók, művészek, tudósok emléktáblái tekinthetők meg.

Kiserdő. A védett értékű Kiserdő 10 hektáros park, amely ideális hely sétára és madárnézésre, de játszó- tér és aktív sportra alkalmas eszközök is találhatók itt. A pihenni vágyók – elsősorban a gyer- mekes családok – körében különösen közkedvelt.

Vadaspark. Egész évben – időjárástól függetlenül, térítésmentesen – látogatható a Koloska-völgyben léte- sített vadaspark, amely a gímszarvasnak, a dámszarvasnak, a muflonnak, az őznek, a fürjnek, a fogolynak, a fácánnak és a tőkés récének ad otthont. A magaslesekről pazar kilátás tárul a látogatók elé.