Top 5 adrenalinélmény Szlovákiában – Vannak pillanatok és helyek, amelyek örökre beléd égnek!

Via Ferrata Fotó: Patrik Rešovský

Hódíts meg szédítő sziklafalakat, tapasztald meg a 200 km/h-s szabadesést, vagy engedd el a féket egy meredek erdei lejtőn! De vehetsz bátorságleckéket zipline-(drótkötél) pályán is, vagy wakeboardon egy gyors motorcsónak mögött száguldva.

1. Fel a sziklafalon!

Bérelj mászófelszerelést, és hódítsd meg a liptói Dve veže ferrata (Két torony ferrata) merőleges szikláit. Egy rövid eligazítás után indulhatsz is a biztosított útvonalon – mehetsz egyedül vagy vezetővel. Ezen a túrán a kaland izgalma mellé az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) és a Nagy-Fátra (Veľká Fatra) csúcsaira néző első osztályú kilátás is társul. A Kyseľ-ferrata a Szlovák Paradicsom buja természetén keresztül vezet, szűk hasadékokkal és szorosan a vízesések mellé vert kapaszkodókkal. A Körmöci-hegységben lévő Skalka-ferrata kínálja a leghosszabb függőhidat (80 m), de találsz itt egy 37 méteres mélységbe zuhanó kötélhálót is.

2. Ultimate zúzás az erdőn keresztül

Fotó: cyklostopy.sk

Switchbackek, dropok, ugrások, akadályok és hajtűkanyarok iszonyat sebességgel. A megfelelő szintű adrenalinról a Szlovákia-szerte található singletrail útvonalak gondoskodnak. Kövesd a vadcsapásokat a középkori Ólubló (Stará Ľubovňa) váránál, a lengyel határ közelében. A „Cyclostopy” több mint 12 km hosszúságú, meredek erdei terepen vezető kerékpáros útvonalat takar. Készülj fel a kiszámíthatatlan kanyarokra! KE.CY – kassai trailek mintegy 26 km hosszúságban, öt zóna, közepes és nehéz fokozatú akadályokkal és emelkedőkkel. Oko Trails – 13 tökéletesen kialakított nyomvonal Zsolnától (Žilina) északnyugatra. A legjobb szlovák hegyibringások munkái, akik tanáccsal is ellátnak, hogyan javíthatod downhilltechnikádat.

3. Száguldás a víztükrön

Fotó: MaraFUN

Próbáld ki a wakeboardozást a pozsonyi Aranyhomok-tó (Zlaté Piesky) északi oldalán! Elég gyorsan megtanulható, de számolj azzal, hogy az elején lesz egy-két kemény találkozásod a vízfelszínnel. Nyáron az öböl híres a szórakozással teli strandjáról és kiváló ételeiről. Aranyhomokon főszezonban a wakeboardpálya egészen sötétedésig üzemel. A Vágon (Váh) a ratnóci öböl (Ratnovská zátoka) egykor a vízisíelők paradicsoma volt, ma a wakeboardosok uralják. A Pöstyén (Piešt’any) melletti Wake Soul üdülőhelyen van Szlovákia legmagasabban vezető wakeboard-kábelpályája, ami csakis a levegőben kivitelezett trükkökre való felhívásként értelmezhető. A Szentmáriai-víztározó (Liptovská Mara) víztükrén a szabadság érzése és egy kifejezetten hosszú pálya vár rád. Wakeboardodat itt a MaraFUN kikötőjéből induló motorcsónak húzza.

4. Száguldás kötélpályán

Fotó: Košice Región Turizmus

Mit szólsz egy több száz méteres, magasan a terep felett vezető zipline-lesikláshoz? A legrövidebb, de már az első pillantásra is rendkívül meggyőző pálya a vadászfalvai bányató (Lom Beňatina) víztükre felett vezet. Az egykori kőbánya felett 35 méteres magasságban kialakított pálya 180 méter hosszú. A legfrissebb újdonság a Zipline Gombasek – ezt gömörben, Szalóc (Slavec) község közelében, a gombaszögi barlangtól nem messze találod. A fél kilométer hosszú kötélpálya a Gombaszögi Nyári Tábornak is helyet adó kempingben lévő toronytól indul és a 14. századi kolostor romjainál ér véget. Közép-Európa legjobb pályái közé tartozik az Észak-Szlovákiában található Zipline Kubínska. Ez Szlovákia leghosszabb pályája (1234 m); a 29 méteres magasságból indulva akár a 105 km/h-s sebességet is elérheted. Az adrenalinnal fűtött lesikláshoz az árvai táj ad fantasztikus zöld hátteret.

5. Győzd le a gravitációt!

Fotó: pozicovnaoblohy.sk

Ülj be egy Cessnába vagy egy An–2-esbe, emelkedj 20 percig, majd a 3 km-es magasságból ugorj a semmibe! A körülbelül 30 másodpercig tartó szabadesés alatt az adrenalinszinted garantáltan a maximumig emelkedik. Az egész műveletet egy profi ejtőernyős irányítja, akivel együtt ugrotok egy tandemhámba kötve. Az életre szóló tandem- vagy szólóugrás élményét például a Szlovák Paradicsom (Slovenský raj) közelében az iglói (Spišská Nová Ves) reptéren, Kassán (Košice) a Bidovce reptéren vagy a liptói régióban a Ružomberok – Lisková reptéren tapasztalhatod meg. Ezt a típusú, maximális adrenalinkihívást Szlovákia számos más sportreptere is kínálja.

Inspirálódj és keress még több eredeti élményt a www.slovakia.travel oldalon!