A Maison Heler megnyitásával Metz egy rendkívüli szállodakoncepciót kap: a Philippe Starck által tervezett épület az avantgárd építészetet költői narratívával ötvözi.
A Maison Heler megnyitotta kapuit Metz Amphithéâtre negyedében – a szálloda több akar lenni, mint egyszerű szállás: Philippe Starck tervező „lakható műalkotásként” tervezte meg, amelyet a különc feltaláló, Manfred Heler fiktív története ihletett. Az építészet ezt a narratív elemet tükrözi: egy kilencemeletes monolit alkotja az alapot, amelynek tetején egy 19. századi hagyományos lotaringiai kastély áll.

Szálloda a művészet, az irodalom és a design között
A másodiktól a nyolcadik emeletig terjedő 104 szobát és lakosztályt Starck visszafogott, de fényűző stílusban tervezte: Nagyméretű márványlapok, természetes bőrfotelek és Manfred Heler világára való finom utalások jellemzik a szobákat. „Szinte spártai szellem” – magyarázza Starck – „megszabadítva minden felszínességtől, amelyben minden anyag érvényesíti a saját színét: a pamut fehérje, a beton szürkesége a mennyezeten és a falakon”.

Egy másik központi tervezési elem az irodalom és a művészet összekapcsolása: a szálloda folyosóin a francia nemzeti levéltár és a CNRS (Centre national de la recherche scientifique) művei találhatók, amelyek Manfred Heler fiktív karakterével és képzeletbeli találmányaival foglalkoznak. A karakter történetét maga Philippe Starck írta le La Vie Minutieuse de Manfred Heler című könyvében, amelyet az Allary Éditions adott ki.

Kulináris élvezetek költői koncepcióval
A Maison Heler kulináris kínálata szintén a narratívát követi. Az egész nap nyitva tartó „La Cuisine de Rose” étterem Manfred képzeletbeli szerelmének, Rose-nak állít emléket. A meleg fény- és rózsaszín tónusokban berendezett brasserie francia ihletésű ételek kóstolására invitál, szezonális, regionális alapanyagokból. A menü hetente változik, a legjobb séfekkel és helyi termelőkkel együttműködve. A felszolgált ételek között szerepel a Domangeville-i farmról származó céklaleves, a kókuszos currykrémmel készült süllő vagy egy kukoricás étel innovatív értelmezése popcorn-variációként.

Rendezvénytermek kilátással Metzre
A Maison Heler az étkeztetés és a tervezés mellett különféle termeket kínál rendezvények, konferenciák és kreatív összejövetelek számára. Öt rugalmas társalgót alakítottak ki 300 négyzetméteren, amelyek megbeszélések, borkóstolók vagy irodalmi felolvasások számára állnak rendelkezésre. A kilencedik emeleten található a „La Maison de Manfred”, egy privát étkezőterem, amelynek terasza egy hagyományos családi házra emlékeztet. Innen kilátás nyílik Metz városára, a Centre Pompidou-ra, a Cathédrale Saint-Étienne-ra és a Queuleu erődre.

szöveg és fényképek forrása: tophotel.de
AZZ