A Horváth Mihály téri, 2020-ban nyílt Kozmo Hotel Suites & Spa, amely a Small Luxury Hotels of World csoport tagszállodája, valamint a Michelin Guide által ajánlott 25 hazai hotel egyike több, mint szálloda: valójában egy eklektikus művészeti alkotásnak tekinthető, legyen szó építészeti, belsőépítészeti vagy gasztronómiai adottságairól.
Az alaphangulatot megteremtve már az épület bejárata előtti belső udvar is egy kortárs szobrászati alkotással fogadja a látogatókat. A lobby tágas terébe belépve pedig mindkét irányból olyan izgalmas, modern belső terek nyílnak meg – szintén kortárs művészek, Carlos Cánovas és Lluís Lleó alkotásaival díszítve –, amelyek alapján nem is gondolnánk, hogy az impozáns épület eredetileg a József Távbeszélőközpontnak adott otthont a 20. század elején.
Kelet-Közép- Európa egykoron legnagyobb távközlési központja 1917-ben épült Ray Rezső Vilmos építész tervei alapján és egészen 1999-ig működött. A szálloda történelmi múltját leginkább tükröző belső tér a hotel főlépcsősora, amely a festett kazettás mennyezet, a kandeláberek és falikarok rekonstrukciójának, valamint a Zsolnay burkolatok újragyártásának köszönhetően megszólalásig hasonlít az eredeti, múlt század eleji, újonnan elkészült állapotára. A lépcsősor különlegessége még, hogy a Parlament után ez Magyarország második legnagyobb főlépcsősora. Az egyedi hangulatú épületben a 23, nagy alapterületű lakosztály mellett 61 különféle stílusú, igencsak tágas (32-45 négyzetméter) szoba várja a vendégeket a brit királyi család által is kedvelt Penhaligon’s parfümház fürdőszobai bekészítéssel. A Kozmo Hotel Suites & Spa, amint a neve is jelzi, a wellnessben is erős. Miközben a Valmont Spa az itt végzett arckezelésekhez és masszásokhoz használt svájci Valmont luxuskozmetikai márkáról kapta a nevét, van itt 17 méteres úszómedence, medence nagyságú jakuzzi, nagyméretű szauna, és persze jól felszerelt edzőterem is. A wellness szolgáltatásokat külsős vendégként, napijeggyel is igénybe vehetjük.
Az étteremben Feith Attila séf – aki többek között Windsorban szerezte tapasztalatait – ételkompozícióit kóstolhatjuk meg, melyek között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő fogást. Bár megjegyzem, ha van olyan étel, amely egyébként nem tartozik a kedvenceink közé, a séf interpretációjában jó eséllyel abba is újra beleszerethetünk. A szálloda nyári étlapján olyan különleges nemzetközi fogásokból válogathatunk, mint a tigris garnéla & nduja szalámi, argentin vörös rák pappardelle, tandoori csirkemell supreme, norvég lazacfilé nizzai salátával, New York strip stake vagy egy igazán egyedülálló desszertkülönlegesség, az earl gray mille feuille. Ráadásul jó időben ezt a gasztronómiai élményt a szálloda belső udvarában is átélhetjük.
Egy biztos: a Kozmo Hotel tervezői, az elmúlt évtizedek nemzetközi trendjeit követve tökéletesen faragtak luxust egy szépséges ipari létesítményből.
Meichl Frida