Travel Assist – már a VW Passatban is egyre inkább utas a sofőr

Magyarországon is bemutatták a Volkswagen népszerű üzleti és utazó autóját, a Passatot.

A hetvenes évek elején jelent meg a Passat, azóta pedig nyolc generáció született, és több mint 30 millió darab kelt el. Ilyen múlt és eredmények ismeretében érthető, hogy a Volkswagen nagy figyelmet fordít a modellre. Az először tavasszal, Genfben bemutatott, és most már itthon is kapható új széria esetében sem volt ez másként – igaz, ezúttal a még mindig friss és sikeres formán csak finoman változtattak, főleg a kocsi „tudása” nőtt meg.

Erre alighanem a legjobb példa az: ebben a Passat sorozatban mutatkozott be az új Travel Assist technika, amely már 0 és 210 kilométeres tempó között teszi lehetővé a részben automatizált vezetést. Hasonlóan nagy, a Passatban debütáló újdonság a kapacitív kormánykerék, amely a vezető érintését érzékelve egyfajta interaktív interfészként szolgál olyan rendszerek felé, mint a Travel Assist. További újdonság a Passat fedélzetén a vészhelyzeti kormányzás-asszisztens amely szükség esetén fékezési beavatkozással növeli a kitérő manőverek biztonságát. 

Nem kevésbé izgalmas az: az „Always on” infotainment-rendszerek beépített SIM-kártyával működő új generációja új online-szolgáltatásokat hoz a fedélzetre – például már továbbfejlesztett navigációs szolgáltatások mellett zenei streaming-szolgáltatások, internetrádiók is elérhetőek. Továbbfejlesztették a digitális műszerfalat is. Ahogy a márkánál mondják, „a még kontrasztosabb megjelenítéseket letisztult és igényes grafikák jellemzik, miközben a rendszer funkcióspektruma is új szintre lépett.” Mint az a bemutatón elhangzott, az új Passat alapára – 150 lóerős benzinmotorral – kicsivel tízmillió forint alatt marad.