A sörgyáros vadászházától Ságvári Endre turistaházáig – túraajánlat

Fotó: Szivós Attila

Tudatában annak, hogy a betegségek elleni védekezés két alapvető eszköze a testi erőnlét és a lelki egyensúly megőrzése, mindenkit arra biztatunk, hogy most, a Covid járvány idején minél több alkalommal mozduljon ki, induljon el túrázni.

Fotó: Szivós Attila

Némi tervezést követően, de akár csak egy spontán ötlettől vezérelve legtöbben lakóhelyükhöz közel, de valamivel távolabb biztosan találnak erdőt, parkok, hegyet, vagy olyan sík kies helyet, amely szabadtéri sportolásra alkalmas. Ne adják fel, akár hetenként húzzanak bakancsot, öltözzenek rétegesen, s irány a természet! Ezt tette annak idején Dreher Antal, akit a mai napig a sörök királyaként emlegetnek. Az üzletember nagyon szeretett sétálni, ez amolyan osztrák szokás lehetett.

Akkoriban a martonvásári és a tordasi kastélyt – mindkettő az övé volt, sőt még a váli is – egy gesztenyefasor kötötte össze a szőlősdomb alatt. Ott sétált végig Dreher úr mindig a sétabotjával, hetente több alkalommal is. De az erdőben is sok időt töltött, építtetett is egy vadászkastélyt a szentendrei Lajosforrásnál. Akkoriban az erdő még sokkal nagyobb volt: róka, őz, fácán élt benne. A fácános csak fütyült egyet az erdőben a sípjával, és már jöttek is hozzá a madarak. A vadászat után minden zsákmányt felakasztottak a régi magtárban, a fácános pontosan tudta a számokat, hogy kinek mennyi jár. De nem csupán az állatvilág volt gazdag, a pilisi Bölcső-hegy oldalában számos forrás fakad, közülük a legbővebb vízhozamú és a legismertebb a Lajos-forrás.

A szentendrei szerbek nyelvén „Dobrá voda”, Jóvíz néven emlegetett forrást a magyarok már a XIV. században királyunkról, Nagy Lajosról nevezték el, aki gyakran vadászgatott itt. A forrásmedencét 1908-ban építették, és a vidéket akkoriban tulajdonló báró Podmaniczky Lajosról nevezték el. Tőle vásárolta meg a serfőző mesterből lett kőbányai sörgyáros, innen indult vadászataira. Az államosítás után az egykori Dreher-vadászházban 1953-ban megnyitották a 85 férőhelyes Ságvári Endre turistaházat, amelynek névadója a hajdani illegális kommunista vezető volt.

Az egykori Dreher-vadászházban 1953-ban megnyitották a 85 férőhelyes Ságvári Endre turistaházat Forrás: Facebook

A turistaház évtizedeken keresztül fogadta a Pilisben túrázókat, mégis a 2000-es évek közepén bezárták. Azóta egyre roskadozik, ma már csak a homlokzati felírat hirdeti az alpesi mintára készült épület eredeti funkcióját. Felújítás alatt! A Lajosforrás Szentendréről a dömörkapui elágazásnál balra fordulva közelíthető meg.

Az erdőben kanyargó aszfaltúton juthatunk el a forráshoz. A forrásból kifolyó víz a Jóvízű-patakot táplálja, de foglalása úgy van kialakítva, hogy az arra járók is tudnak vizet nyerni belőle kisebb űrtartalmú edényekbe, hordozókba. Még télvíz idején, a csúszós úton is sokan barangolnak a forráshoz, palackokkal, demizsonokkal felszerelkezve.

Dunay Csilla