Új-zélandi turisztikai “csoda”

Hiába állt le a globális turizmus, az új-zélandi Chatham szigetekre sietnek az új-zélandi utazók – írja a CNN alapján a Telex. Az ok: a szigetország gyakorlatilag kizárta a világ többi részét, ezért egyre népszerűbb a belföldi turizmus, a Chatham-szigetek pedig elég messze vannak az új-zélandiaknak ahhoz, hogy meglegyen a nyaralós, utazós érzés, de a hazatéréskor nincs szükség karanténra vagy tesztekre.

Mint azt a Telex cikke írja, a szigetek 800 kilométerre vannak Új-Zélandtól, és olyan közel van a nemzetközi dátumválasztó vonalhoz, hogy ez lehet az első emberlakta hely a Földön, ahol látható a napfelkelte. Több ritka madárfaj is él a szigeteken, amik rajtuk kívül otthont adnak még egy nagy fóka-kolóniának.

A cikk szerint a szigetcsoport fő szigetén 700 állandó lakos él, és mivel nincs középiskola, a legtöbb gyerek az ország fővárosába költözik 16 évesen. Nincsenek part menti üdülőhelyek, valamint drága az odajutás és magasak a helyi árak. Egy átlagos évben nagyjából 2000 turista érkezik, november és május között van a főszezon. Emiatt 2021 júniusáig le van foglalva a sziget összes szálláshelye.