Újabb szfinxre bukkantak Egyiptomban

A gízai nagy szfinx a világ egyik legnagyobb és egyik legrégebbi szobraA gízai nagy szfinx a világ egyik legnagyobb és egyik legrégebbi szobra

Egyiptomi régészek emberfejjel ábrázolt szfinxre bukkantak az ország déli részén található Asszuán városában. A szobor valószínűleg a Ptolemaiosz-korból származik.

A mészkőből készült szoborra a Kom Ombo templomnál végzett talajvíz-elvezetési munkálatok során találtak rá – közölte Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács vezetője.

Forrás. facebook

Az uralkodói hatalom és az erő megtestesülését ábrázoló szfinxszobrok az óbirodalmi IV. dinasztia (Krisztus előtt 2639–2504) korától ismertek Egyiptomban. A legnagyobb szfinx, a gízai nagy szfinx, amely mintegy 70 méter hosszú és 20 méter magas, Khephrén fáraó völgytemploma mellett található a Nílus-völgyében. Kora 4500 évre tehető.

A most felfedezett szfinx a szakemberek feltételezése szerint a Ptolemaiosz-dinasztia korából származik. A Ptolemaida-dinasztia egy hellenisztikus királyi család volt, amely majdnem 300 éven keresztül irányította Egyiptomot, Krisztus előtt 305-től 30-ig.