Újból közlekedik az ország legrégebbi kisvasútja

Márciusban újraindult a Baranya és Somogy vármegye határán, Almamellék és Sasrét között kanyargó, több mint százhúsz éves erdei kisvasút. A Zselici „csühögő” pálya- és jármű-rekonstrukciójára 346 millió forintos kormányzati támogatást fordítottak. A korszerűsítés során megújult a teljes nyomvonal, a kitérők, a megállóhelyek, az útátjárók, a vízelvezető rendszer. Felújították a szerelvényeket, új panoráma kocsit helyeztek üzembe, és az almamelléki vasútállomást is renoválták.

A monarchia korabeli épületben felfrissítették a vasúttörténeti bemutatóhelyet, és a környék egykori birtokosa, Báró Biedermann Rezső korát látványos makettek, körbejárható terepasztal, érintőképernyős terminálok, interaktív játékok és ismertető anyagok idézik meg. Épült egy fedett, könnyűszerkezetes kültéri váró, ezen túl egy kültéri kiállítási elemmel bővült az állomásépület környezete.

Az 1900-ban épült Kaposvár-Szigetvár vasútvonalhoz Biedermann Rezső egy évvel később építtetett keskeny nyomközű vasútvonalat. Az egykor Almamelléket, Lukafát és Sasrétet összekötő hálózat elsősorban az itt kitermelt fa szállítására szolgált, de komoly személyforgalmat is lebonyolított, mivel a gyerekek ezzel jutottak el a Sasréten működött iskolába. A Kaposvár-Szigetvár vasútvonal megszüntetésével a kisvasút is veszített gazdasági jelentőségéből, de a Sasréti Erdei Iskola miatt jelentős turistaforgalmat generált.

A kormányzat – az erdei kisvasutak turisztikai jelentőségét felismerve – 20 milliárd forint állami támogatást biztosított felújításukra, míg az erdők közjóléti szolgáltatásainak fejlesztéséért több mint 27 milliárd forint jutott. A hat kilométeres szakaszt 25 perc alatt teszi meg a Zselici „csühögő”. Az Almamelléki Állami Erdei Vasút az ország két, 600 milliméteres nyomtávú kisvasútjának egyike; a másik a Börzsönyben, Kemencén üzemel.
A Mecsekerdő Zrt. turisztikai beruházásainak legújabb látványossága, a megfiatalodott kisvasút hétvégén és ünnepnapokon 10 és 16 óra között közlekedik, menetrendjéről és a jegyárakról a www.mecsekerdo.hu oldalon lehet tájékozódni.