Ünnepi programok március 15-én

Országszerte számos ünnepi programmal, kiállítással, kézműves foglakozással készülnek az 1848/49 évi Forradalom és Szabadságharc Emléknapján, ezek közül szemezgettünk.

A fővárosban az idei megemlékezés – A haza mindenek előtt mottóval – 9 órától a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonásával veszi kezdetét. 9.30-tól huszármenet indul a Múzeumkertbe (útvonal: Kossuth tér-Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út- Erzsébet tér Károly körút – Múzeum körút útvonalon), majd 10:30-tól a Nemzeti Múzeum kertjében ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki, lengyel kormányfő.

Múzeumkertben ezt követően is programok sorával készülnek este 18 óráig. Lesznek kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak és az állandó és időszaki kiállítások megtekintése óránkénti tárlatvezetéssel indul a Nemzeti Múzeumban. Tánctanítás, népzenei koncertek, lósimogató, pónilovaglás és hazai finomságok vására várja a családokat a Múzeumkertben.

Ünnepi programok a Budai Várban (9:00 -18:00; ingyenes)

A Budai Várban több helyszínen is várják az érdeklődőket március 15-én: hazai finomságok (Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér – Hadik András szobor), térzene és játékos programok és előadások a Szentháromság téren, népzene és néptánc tanítás a Hadik szobornál, közúti közlekedésbiztonsági játékok a Szent István szobornál, magyar vizsla és egyéb magyar fajták örökbefogadása, forradalmi forgatag a Hadtörténeti Intézetben (10:00-18:00), kalandos időutazás az Országos Levéltárban (10:00-18:00), történelmi séta és tárlatvezetés a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

Ünnepeljük együtt a március 15-ét! – Várkert Bazár, Rendezvényterem, Aula (11:00 -21:00; ingyenes)

A Várkert Bazárban 11 órától készíthetnek a gyerekek ünnepi kokárdát többféle technikával, és mellette huszárt, vagy akár lovacskát is. A család minden tagja kipróbálhatja az óriás mintaKINCStár készlet darabjait, a nemzeti ünnephez kapcsolódó különféle óriás játékokat, kirakókat. 11 órától a Maszk Bábszínház előadását, 15 órától a Netz produkció előadását nézhetik meg az érdeklődők. Részletek itt.

Zászlók, ha lengenek… kiállítás – Várkert Bazár (ingyenes)

Kiállítás a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajzpályázat díjnyertes munkáiból.

Építs LEGO® kokárdát – Budapest Projekt Galéria, Kossuth Lajos utca 14., (9 -17; ingyenes)

A Budapest Projekt Galériában március 15-én vezetett foglalkozáson megépítheti saját, ünnepi kokárdáját, és együtt elkészíthetik Petőfi Sándor egyetlen fennmaradt fényképét – dagerrotípiáját – is.

Huszáros Hétvége a Skanzenben – Szentendre, március 15-17.

Lessenek bele a huszárok életébe! Hátha kedvet kap hozzá, és a zenés-táncos verbuválás után beléphet a „hadseregbe”, a Huszárképzőben pedig kiképezhetik katonának. Újrajátszhatja a csatákat ólomkatonákkal a terepasztalon, belekóstolhat a huszárok mindennapjaiba, és a kedvenc ételeibe is. Emellett készíthetnek fakardot, kokárdát, huszárcsákót, zoknilovat és még sok minden mást. Március 15-én ingyenes, a többi napokon normál jegyár érvényes.

„Kossuth Lajos azt üzente…” – Déri Múzeum, Debrecen

Ezzel a címmel nyílik új ’49-es emlékkiállítás a „Debrecen, a szabadság fővárosa” című rendezvénysorozat keretében a Déri Múzeum Zoltai Termében. Kossuth Lajos személyét és debreceni tartózkodását állítja középpontba a tárlat, amely válogatott dokumentumok és tárgyak mellett három kézirat segítségével mutatja be a történelmi eseményeket, és állít emléket Kossuth halála 125. évfordulójának is.

A kiállításon továbbra is kiemelt szerepet kap a Szent Korona hiteles másolata a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából, és megtekinthető lesz a Függetlenségi nyilatkozat Kossuth által írt fogalmazványa is, amely a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárából érkezett Debrecenbe. A kiállítás – egy magángyűjtőnek köszönhetően – bemutatja a kiáltványt is, melyben Kossuth a magyar szabadság őrvárosának nyilvánítja Debrecent.

Itt az idő, nyomtass Petőfi nyomdagépén! – Kiscelli Múzeum (10:00-18:00; ingyenes)

A Kiscelli Múzeumban őrzik azt a Columbia nyomdagépet, a Landerer és Heckenast Nyomdából, amin az 1848-as márciusi ifjak a Nemzeti Dalt nyomtatták. Március 15. alkalmából a látogatók maguk is kinyomtathatják Petőfi Sándor híres versét az eredeti nyomdagépen. Szakavatott nyomdász segítségével megismerhetik a gép működését és átélhetik a manuális nyomtatás élményét is.