Uráli baglyok a Bécsi Erdőben? Még szép!

Uráli bagoly © Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

Hamarosan négy fiatal uráli baglyot engednek szabadon a Bécsi Erdőben, hogy a 2009 óta zajló visszatelepítési projektnek köszönhetően ismét a huhogásuktól lehessen hangos Bécs környéke. 

A kéthónapos madarak – két hím és két nőstény – a Schönbrunni Állatkertben keltek ki és már a Lainzer Tiergartenben, egy röpdében gyakorolnak a szabad életre. A röpde ajtaja három hét múlva tárul ki előttük. A várakozások szerint eleinte ennek közelében maradnak majd, és némi táplálékot is kapnak, amíg a nyár folyamán belejönnek a vadászatba.

Uráli bagoly gyűrűzése © Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

Ausztriában már évtizedekkel ezelőtt kipusztultak az uráli baglyok, 2009-ben azonban – mivel javultak az életfeltételeik – visszatelepítési projektbe kezdett a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem. Azóta összesen 298, állatkertekben és tenyésztőközpontokban kikelt madarat engedtek szabadon Ausztria erdeiben. A Schönbrunni Állatkert az eltelt évek során 25 példánnyal gyarapította a szabadon élő uráli baglyok állományát.

A visszatelepítési projekt célja, hogy annyira elterjedjen az uráli bagoly Ausztriában, hogy a populációik keveredhessenek a szomszédos déli és északi országok állományaival.