Üzleti váró, prémium osztály – bejött az utasoknak a MÁV újítása

A MÁV-START 2021 őszén állította forgalomba kiemelt InterCity vonalain az első és prémium (1+) osztályú IC+ kocsikat, amelyekkel egyre több viszonylaton utazhatunk. A prémium osztály az IC vonatok fedélzetén elérhető legmagasabb szolgáltatási kategória, az 1. osztályhoz képest is magasabb színvonalat képvisel. Az utasok szívesen választják ezeket a fülkéket hosszabb utak esetén, az elmúlt másfél évben közel 32 ezer prémium jegyet értékesített a vasúttársaság.

Az első és prémium (1+) osztályú IC+ kocsik jelenleg napi szinten megtalálhatóak a Nyíregyházára, Szegedre és Pécsre menő távolsági vonatokban. Legelőször a Tokaj InterCityken vezették be az új szolgáltatást, ahol azóta is nagyon népszerű a prémium fülke. A legtöbb jegyet, ezekre a járatokra vásárolták az utasok, ami annak is köszönhető, hogy a járat több vármegyeszékhelyet is összeköt a fővárossal és egymással. A Tokaj IC körjáratként két óránként közlekedik Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Cegléd–Budapest-Nyugati útvonalon, napi 18 ilyen járat van.

  • Tavaly ősszel Szeged felé is elindult a prémium szolgáltatás a fedélzeti utasellátással napi 32 vonatban. Azóta több mint 6000-en utaztak az 1+ osztályon. A Napfény InterCity járat óránként jár Budapest-Nyugati–Cegléd–Kecskemét–Szeged között.
  • A decemberi menetrendváltással már Pécsre is utazhatunk a prémium osztályon, a Mecsek InterCityk kétóránként indulnak Budapest-Keleti pályaudvarról a Baranya vármegyei központba. Az eltelt másfél hónapban közel 3500-an vásároltak ilyen menetjegyet a napi 16 vonatra.
  • A 2022-es nyári szezonban a Balaton felé is közlekedtek az új szerelvények. A Kék Hullám és Levendula InterCity-ken közel 3000 darab prémium fülkébe szóló jegyet adott el a MÁV-START. Várhatóan idén nyáron is visszatérnek majd az első és prémium osztályú IC+ kocsik a Balatonra.

A prémium szakasz 1. osztályú menetjeggyel, valamint pótjegy, és 1000 forintos helyjegy váltása mellett vehető igénybe. A prémium szolgáltatás így standard 1. osztályhoz képest csak kismértékben drágább, viszont még kényelmesebb utazást és további extra szolgáltatásokat is tartalmaz.

„Utasaink a helyjegy felmutatásával ajándék meleg italt (kávét vagy teát) választhatnak a kocsiban található Utasellátó bisztrószakaszban. A fedélzeti szolgáltatás visszatérése a vonatokra nagy sikert arat utasaink körében, a legnépszerűbb termékek a helyben sütött lepények és a hot-dogok. Amennyiben pedig Budapest-Keleti pályaudvaron szállnak fel a vonatra, a járat indulása előtt első osztályú menetjegyük felmutatásával a 9. vágány mellett található Üzleti várótermet is igénybe vehetik, ahol az Utasellátó meghatározott kínálatából korlátlanul és díjmentesen fogyaszthatnak.” – írta MÁV.