Változik a poggyászszabály a Ryanairnél és a Wizznél

A Ryanair november 1-től, a Wizz Air azonnali hatállyal vezeti be új poggyászszabályzatát. A módosítások értelmében mindkét fapados légitársaság járatain egyetlen kézipoggyász szállítása ingyenes, ám a Wizznél azért is külön fizetni kell, ha a nagyméretű kézipoggyászt magunkkal akarjuk vinni a fedélzetre.

A Ryanair repülőgépein november 1-től már nem kettő, hanem mindössze egy, legfeljebb 40x20x25 cm-es, vagyis kisméretű kézipoggyász szállítható ingyenesen. November 1-je után tehát már csak az vihet fel magával egy nagyméretű kézipoggyászt is az utastérbe, aki elsőbbségi jogot vásárol 6 euróért.

Még drasztikusabb a helyzet a Wizz Airnél, a magyar hátterű vállalat ugyanis a konkurens Ryanair közleményének megjelenése után nem sokkal bejelentette, hogy azonnali hatállyal változtat poggyászszabályzatán. Az új, már életbe lépett szabályozás szerint a Wizz járatain egyetlen, legfeljebb 55x40x23 cm méretű kézipoggyász szállítható ingyenesen, ám ezt a csomagot csak az viheti magával a fedélzetre, aki megvásárolja az 1500-4000 forintos elsőbbségi szolgáltatást. Amelyik utas ezt nem teszi meg, annak a repülőtérre érkezés után, az utasfelvételi pultnál kötelező feladnia a poggyászát. Ez a szabályozás nem vonatkozik a 40x30x18 cm-esnél kisebb csomagokra, azok továbbra is díjtalanul szállíthatók az utastérben.

Fontos tudnivaló, hogy mindkét fapados légitársaság járatain legfeljebb 10 kg súlyú kézipoggyász szállítható az elsőbbségi szolgáltatás megvásárlásával.

Boruzs Álmos