Világkörüli út után dobják piacra az új elektromos Ford Explorert

A híres világutazó, Lexie Alford hivatalos rekordot állított fel azzal, hogy elsőként autózta körül a Földet egy elektromos autóval: az új, tisztán elektromos hajtású Ford Explorerrel.

Hat kontinensen átívelő, 27 országot érintő utazása során az Explorer több mint 30.000 kilométert tett meg, méghozzá tisztán elektromos hajtással. Mindeközben megküzdött áramszünetekkel Afrikában, a töltőhálózat hiányával a chilei Atacama sivatagban, az úttalan utakkal, a hegyi hágókkal és a kemény fagyokkal, hogy bebizonyítsa, mire képes egy elektromos autó.

A Ford azzal ünnepelte a Charge Around The Globe túra sikerét, hogy rendelhetővé tette az új Ford Explorert, így a Földet megkerülő EV-t mostantól megvásárolhatják azok, akik készen állnak saját különleges, vagy akár hétköznapi kalandjaikra.

Az Explorerhez kétféle hajtáslánc választható: az egyik az egymotoros, hátsókerékhajtású (RWD), a másik pedig a kétmotoros, összkerékhajtású (AWD) kivitel. Mindkettőbe ugyanazt a megnövelt kapacitású lítiumion-nikkel-mangán-kobalt (NMC) akkumulátort szerelik, amely a különféle európai éghajlatokon (Skandináviától a Földközi-tenger vidékéig) mindenütt kiváló energiasűrűséget és teljesítményt biztosít. Az egymotoros, hátsókerékhajtású változat 4 később normál kapacitású NMC akkumulátorral is kapható lesz.

Az összkerékhajtású modell akkumulátora körülbelül 26 perc alatt tölthető fel 10-ről 80 százalékra egy 185 kW-os egyenáramú gyorstöltővel. De nem csak a feltöltés gyors és egyszerű, hiszen az Explorer jobban gyorsul, mint a Ford Focus ST: 340 lóerős teljesítményével az összkerékhajtású modell 5,3 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet. Ráadásul az Explorer AWD tulajdonosai akár 1200 kilogrammos utánfutót 8 is vontathatnak. Mindehhez az elektromos hajtás sima, zökkenőmentes teljesítményleadása párosul, amit még élvezetesebbé varázsol az autó luxusszínvonalú alapfelszereltsége.

A 2 milliárd dolláros beruházással kialakított Ford Kölni EV Központban gyártott új, elektromos hajtású Explorer alapára 15 900 000 Ft a normál kapacitású akkumulátorral és 18 200 000 Ft a megnövelt kapacitású akkumulátorral.