Vírusturizmus, avagy kerüld a Covid-ot!

Míg az átlagembereket otthon tartják a karanténszabályok, addig a jómódúak körében új trend hódít: a világnak arra a részére utaznak, ahol szinte nincs járvány.

Amikor az emberek többsége a koronavírus miatt csökkenteni próbálja másokkal a kapcsolatait, és külföldi utazásairól is lemond, a milliárdosoknak más terveik vannak. Olyan állam állampolgárságáról gondolkoznak, ahol a járvány nem intenzív, vagy esetleg nincs is, mint például Új-Zéland. Az állampolgárságot megszerezni nem könnyű, de számos állam megkönnyíti azok számára, akik cserébe hajlandóak sok pénzt fizetni érte – idézte a Business Insider Polskát a napi.hu.

A cikk szerint Dominic Volek, a Henley & Partners cég tanácsadója szerint az alternatív állampolgárság egyeseknek biztosítási forma az egészségügyi ellátásban például. A vagyonos emberek nem 5 vagy 10 évre terveznek előre, hanem 100-ra, ha vagyonukról és jólétükről van szó. Az utóbbi 9 hónapban a legtöbb kérelmet az Egyesült Államok, India, Nigéria és Libanon polgárai adták ez ügyben be, de a lengyelek sincsenek lemaradva.

A tanácsadó cégnél 2020 januárjától júniusig az állampolgárság megszerzésének lehetőségéről másfélszer többen érdeklődtek, mint egy évvel korábban. Azon személyek száma pedig, akik konzultációs igényüket is bejelentették, 2020 első harmadában 2019 utolsó 3 hónapjához képest 42 százalékkal nőtt. Az új útlevél tényleg csak a leggazdagabbaknak megfizethető: az ausztrál program például 1-3,5 millió dollárba kerül, az új-zélandi 1,9-6,5 millió dollárba kerül.