Vízum nélkül utazhatunk Üzbegisztánba

Szamarkand, Regisztán tér

Február 1-től tovább bővül azon országok köre, amelyek magyar útlevél birtokában lehetővé teszik a vízummentes beutazást. Közép-Ázsia meghatározó állama, Üzbegisztán ugyanis úgy döntött, hogy februártól az Európai Unió valamennyi állampolgárát vízummentességben részesíti 30 napot meg nem haladó, turisztikai célú tartózkodás esetén.

A lépésnek köszönhetően a magyar útlevéllel rendelkezők is vízum igénylése nélkül utazhatnak be a közép-ázsiai államba, ahol legfeljebb 30 naptári napot tölthetnek el turistaként.

A Magyarországnál csaknem ötször nagyobb területű Üzbegisztán az egykori selyemút mentén fekszik, jelentős városai közé tartozik a főváros, a 2 és fél millió lakosú Taskent és az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Szamarkand, amely a világ egyik legősibb városa. Az ország 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása után vált függetlenné.

A közép-ázsiai országok közül immár három állam kínál vízummentes beutazást a magyar állampolgárok számára turisztikai célú tartózkodás esetén: Kirgizisztánban 60 napot, Kazahsztánban és – február 1-től – Üzbegisztánban pedig 30-30 napot tölthetünk el vízum nélkül. Tádzsikisztánba utazva elektronikus úton, illetve a dusanbei repülőtéren, érkezéskor igényelhetünk vízumot, ha viszont a leginkább elszilgetelt Türkmenisztánt látogatnánk meg, továbbra is szigorú vízumprocedúra lefolytatása után kaphatjuk meg az engedélyt a beutazásra.

Boruzs Álmos