WTTC: megvan mennyi a globális turisztikai vízlábnyom

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) és a szaúdi székhelyű Fenntartható Turizmus Globális Központ úttörő új adatokat közölt, amelyek részletesen bemutatják a globális utazási és turisztikai ágazat teljes vízfelhasználását.

A WTTC a maga nemében az egyik legnagyobb kutatási projekt keretében most először tudja pontosan jelenteni és nyomon követni az ágazat környezetre gyakorolt hatását. Chris Imbsen, a WTTC (Utazási és Turisztikai Világtanács -World Travel and Tourism Council) fenntarthatósági igazgatója felfedte, hogy az utazás és turizmus teljes vízlábnyoma a legfrissebb adatok szerint (2021) a globális vízfelhasználás mindössze 0,6%-át teszi ki. 2019-ben, amikor az ágazat a csúcson volt, a szegmens teljes vízlábnyoma a globális összmennyiség 0,9%-a volt.

Az ágazat vízfelhasználásának nagy része közvetett, az ellátási láncon keresztül történik, a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés az utazás és turizmus teljes vízlábnyomának kétharmadát teszi ki.

2010 és 2019 között az európai és afrikai utazási és turisztikai ágazat csökkentette a közvetlen vízfelhasználást. Európában a közvetlen vízfelhasználás 8%-kal, Afrikában pedig 6%-kal csökkent az ágazat közvetlen vízfelhasználása.

Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója elmondta: “Ez az új, úttörő adat most először tárja fel az ágazatunk vízfogyasztását, amelyből kiderül, hogy az utazási és turisztikai ágazat a világszerte felhasznált víz kevesebb mint 1%-át használja fel, és ennek túlnyomó többsége az ágazat ellátási láncából származik. Az adatokból az is kiderül, hogy miközben az ágazat gazdaságilag világszerte növekedett, a közvetlen vízfelhasználás intenzitása csökkent.

Az utazási és turisztikai ágazat GDP-egységre vetített vízintenzitása 2010 óta szintén csökkent, mind a közvetlen, mind a közvetett felhasználás tekintetében. 2010-ben az ágazat 0,57 millió köbméter vizet használt fel a világgazdaságba befizetett minden egyes 1 USD dollár után. Ez 2019-ben 19%-kal csökkent, és a világgazdasághoz hozzájáruló minden egyes 1 USD dollárra 0,46 köbméter vízmennyiség jutott.

Ez az átfogó kutatás 185 országra terjedt ki. A kutatás a WTTC és a szaúdi székhelyű Sustainable Tourism Global Center közötti partnerségnek köszönhetően valósulhatott meg.