Fimomítják a megyei rendszert, de azonnal kell a sztrádamatrica – jön a bírság

A kormány 2015. január 21-i ülésén átértékete a helyzetet és átalakítja a megyei matricarendszert. Ezzel kapcsolatban tegnap  több döntés született, de még újabbak is várhatók. Az új szabály szerint 2015. február 1-jétől:

ingyenes a ferihegyi reptérre vezető út, a kaposvári elkerülő út, a szombathelyi elkerülő út.

A megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig érvényesek, a dunaújvárosi Pentele és a szekszárdi Szent László híd (vagyis a déli Duna-hidak) ingyenesen használhatók.

A megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig érvényesek  vagyis például a Balaton déli partja felé hajtva, az M7-es rövid, veszprémi szakaszára nem kell matricát venni. Így Budapestről a Balatonra elég lesz 3 megyei matrica.

Mentesülnek a pótdíj alól azok, akik januárban jogosulatlanul használtak (csak akkor) díjköteles szakaszt.

A feleslegesen megvásátolt matricákat vissza lehet váltani.

Kompenzálják majd a nagycsaládosokat, mert a kisbuszok új D2 kategóriába kerültek és itt dupla annyiba kerül az éves matrica, mint a személyautókra. A négy vagy többgyerekes családok kompenzációra számíthatnak, amelynek részleteit áprilisra dolgozzák ki.

Emellett nem árt felfrissíteni, hogy az éves Autópálya-matricák nem a megvásárlástól számított egy évig érvényesek, hanem csak a tárgyévet követő év január 30. napjának 24 órájáig.

Ráadásul 2015 januárjától tovább növekszik a szigor. A naptári napon belüli utólagos autópályadíj-fizetés lehetőségét elveszik azzal, hogy a napi egyszeri alkalom helyett már minimum óránként frissül a díjfizetési adatbázis. Vagyis, ha matrica nélkül hajtunk a sztrádára, szinte biztosan jön a bírság. Ezzel egy időben az autópályák benzinkútjain már csak elővételben lehet matricát vásárolni!

Legyél az első hozzászóló "Fimomítják a megyei rendszert, de azonnal kell a sztrádamatrica – jön a bírság" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*