Itt a Californiai álom, magyar hangszereléssel

Ha a napsütötte és romantikus Kaliforniára gondolunk, szinte máris képzeletbeli utazásra indulunk. De miért csak képzeletbeli lenne ez az utazás, ha végre megjelent a Volkswagen ikonikus lakóbusza, a California magyar pénztárcához szabott változata, a T6 California Balaton Edition.

Az, hogy a 30 éves Volkswagen California lakóautó immáron az ikonikus jelzőt is kiérdemelte, jól mutatja, hogy 2004 óta kizárólag a VW Hannover Limmer körzetében található üzeméből a közelmúltban már a modell 100 ezredik példánya is kigurult az utakra. Nem mellesleg 2017-ben rekordmennyiségű, 15 155 darab Volkswagen California lakóautóra érkezett megrendelés a világban, ami 18 százalékos bővülést jelent a korábbi évhez képest. Ezt a sikermodellt hangszerelték most át a magyar piac igényeihez – és nem mellékesen pénztárcájához. De miközben a Balaton 18,7 millió forintos ára közel 10 millióval olcsóbb a nyugati verziónál, fontos információ, hogy a T6 California Balaton Edition akciós felszereltségéből semmi olyan hasznos dolog nem maradt ki, ami egy boldog kalandozáshoz, kempingezéshez hiányozna.

Ha az immár negyedik generációs VW Californiát vagy a hétszemélyes Balaton Editiont meglátjuk, nem véletlen, hogy először az áruszállítás területén praktikuma, megbízhatósága okán szintén ikonikussá vált Transportert látjuk magunk előtt. 1988-ban innen eredt a California, amelynek későbbi története persze a szó szoros értelmében egészen más irányt vett azzal, hogy a kalandvágyó fiatalok és a világ felfedezésére induló családok legkedveltebb lakóautójává vált. Különösen azért, mert kisebb, mozgékonyabb és ezáltal praktikusabb, mint a hatalmas, de csak ritkán kihasználható klasszikus lakóautó vagy utánfutó – ami nem mellékesen lényegesen drágább is.

Miközben a három sorban elhelyezett üléseivel hétszemélyes California Balaton Edition a mindennapi városi hétköznapokon úgy használható, mint egy komfortos egyterű – mondjuk egy Multivan –, akkor sem kell semmilyen kompromisszumot kötnünk, ha egy baráti társasággal vagy a családdal hosszabb útra indulunk. A lakóbuszba minden elfér, amire szükségünk van, és semmiről sem kell lemondanunk, ami az otthoni kényelemmel együtt jár. Már csak azért sem, mert a lakóautóból a praktikus polcok, rekeszek, valamint a 220 voltos csatlakozók mellett az összecsukhatós székek és -asztal sem hiányoznak, amelyek mellett akár a családi ebéd is kényelmesen elfogyasztható.

A szabadság igazi érzését persze nemcsak az adja, hogy a lakóautó az ismeretlen utakon is magabiztosan rója a kilométereket, hanem ami még ennél is felszabadítóbb érzés: a teljes önellátásra berendezkedve ott és akkor állhatunk meg, ahol és amikor csak kedvünk tartja. Ha csak a tájban szeretnénk piknikezve gyönyörködni, máris kihajthatjuk az autó széles hátsó ajtaja fölé rögzíthető elősátrat, míg a Beach felszereltséghez adott kempingasztal és a kempingszékek máris tökéletes felfedezőkomfortot teremtenek.

Ha pedig az este közeledik, egy szimpatikus kempingben már rá is köthetjük az autó csatlakozóját a helyi áramra. Majd következhet az éjszakai alvás előkészítése, ahol mindenki kiválaszthatja a számára kellemes hálóhelyet, mert abból kettő is kialakítható. Miközben az utastérben a két első ülés lehajtva ággyá is alakítható, és egy habszivacs matraccal még kényelmesebbé is tehető a közel két méter magas autó tetején kinyitható Camper tető alatt – amelynek legmagasabb pontja 3 méter magasba nyúlik –, egy másik, kényelmes, kétszemélyes ágy alakítható ki szintén habszivacs borítással.

Ami a belső megjelenést illeti, a Balaton Edition szövetkárpitot kapott, míg a vezetési élményt a Multivan-műszerfal és a parkolóradar növeli. A vezető és a hátul ülő utasok is egyaránt élvezhetik a Composition Media rádió hangtechnikáját, hiszen a 6,33″-os érintőképernyővel, USB-csatlakozóval és mobiltelefon-csatlakozóval ellátott infotainment rendszer 8 hangszóróval biztosítja a tökéletes hangzásvilágot. A Komfort csomaggal ráadásul egy különleges, széles középkonzollal épített műszerfal is helyet kapott, italtartóval, az eleganciát pedig a Dark Silver Brushed dekorbetét, az antracit metálszínű dekorcsíkkal díszített belső elem is fokozza. A komfortot és a belső rendet szolgálja a 2 vezetőtéri ajtóhoz rögzített szemetes és a hármas üléspad alatt elhelyezkedő 3 fiók is. A California Balaton Edition Woodstock elnevezésű, 17 hüvelykes könnyűfém kerekeken szolgálja tulajdonosait.

A biztonságot szolgálja, hogy a Balaton Edition ezért automatikával, Front Assist és Tempomat segítségével könnyíti a vezetést, miközben a városi vészfékfunkcióval alacsony sebességnél el is kerülhető az ütközés. A fáradtságérzékelő rendszer pedig abban segít, hogy kivédjük a sofőr kimerültségéből származó baleseteket.

Vagyis a T6 California Balaton Edition olyan lakóbusz, amely nem csak négy kereket, hanem mellé maximális kényelmet is ad utazási vágyaink megvalósítására.