16 éves a legfiatalabb ember, aki körbehajózta a Földet


Útját azonban az időjárás szeszélyein kívül az életkora is megnehezítette. Már az indulásánál problémát jelentett, ugyanis a holland hatóság a lány korára és az út veszélyére való tekintettel nem akarta engedélyezni a vízre szállást, míg voltak akik úgy gondolták, hogy egy 16 éves lánynak még tanulnia kellene, nem pedig vitorláznia. A gyámhatóság jogi úton próbálta megakadályozni a rekordkísérletet, de Dekker meglepő válaszlépésre szánta el magát, és külföldre szökött előlük, majd tíz hónap pereskedés után végül megállapodtak. A bírósággal úgy állapodott meg, hogy a tervezettnél nagyobb hajóval és jobb felszereléssel vág neki az útnak, emellett egy különleges távoktatási képzésben is részt vesz, ily módon folytatva tanulmányait a középiskolában. 

A lány eleget tett a kéréseknek, emellett még az egyéves út során rendszeres időközönként kikötött, hogy átvizsgáltassa hajóját. Így a javítások ideje alatt megtanult szörfözni, búvárkodni, sőt még furulyázni is, amin elmondása szerint sokkal egyszerűbb játszani egy vihar során, mint a gitáron.

Útja során az elemek mellett más hajókkal is meg kellet küzdenie, ugyanis két teherhajó is majdnem letarolta, míg a táv utolsó szakaszán a viharos idő miatt kellett majdnem feladni tervét.

Mikor visszaért Hollandiába, az őt üdvözlő tömegnek a lány elmondta, hogy egy hajó fedélzetén születet és hat évesen már egyedül vitorlázott

„Tízévesen kezdtem el arról álmodozni, milyen lehet megkerülni a Földet. Ez volt az álmom, de megvalósítottam.” A több száz fős tömeg ünneplésétől meghatódott lány a riportereknek elmondta, hogy az egész életét hajókon töltötte, már 12 évesen egyedül vitorlázott el Hollandiától egészen az angol partokig, és teljesen tudatosan készült a világrekord-kísérletre. Azonban egy kis üröm is vegyült az örömbe, ugyanis a Guiness cég képviselője kijelentette, hogy a rekordot nem hitelesíti, arra hivatkozva, hogy nem szeretnék veszélyes versenyre bátorítani az ifjú hajósokat.

Nem Dekker volt azonban az egyetlen tinédzser, aki egyedül vágott neki a nagy útnak, egy Abby Sunderland nevű, szintén 16 éves amerikai lány két hónappal Dekker előtt indult el, de az Indiai-óceánon  szerencsétlenül járt, ugyanis eltörött hajója árboca, így nem csak a vállalkozását kellett feladnia, de még őt is csak nagy nehézségek árán tudták kimenteni szorult helyzetéből.

forrás: index

Legyél az első hozzászóló "16 éves a legfiatalabb ember, aki körbehajózta a Földet" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*