1,6 milliárd forintból bővítik Nyíregyháza kulturális negyedét

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója és Nyíregyháza polgármestere, Dr. Kovács Ferenc

Szindbád néven színháztörténeti múzeum, pódiumszínpad és bisztró lesz a régi helyőrségi klub helyén, folytatódik a Kállay kúria megújulása és a Benczúr-Bessenyei tér teljes arculata is egységesebbé válik. Nyíregyháza polgármestere, Dr. Kovács Ferenc kulturális negyedként emlegeti a szabadtéri színpadtól a görögkatolikus múzeumig terjedő városrészt és azt is elárulta, hogy a három fejezetből álló beruházásra 1,6 milliárd forintot nyert Nyíregyháza.

Munkások dolgoznak az egykori Helyőrségi klubban, a Bessenyei téren. Az évekig Csipkerózsika-álmot alvó épületben megjelentek a kivitelező munkatársai, és teljes átalakításba kezdtek. 2020 őszére itt egy színháztörténi múzeumot alakítanak ki, de építenek ide egy 36 székes, speciális 3D-s mozit is. A megújult épület a Szindbád nevet viseli majd és ide kerül a színház jegyirodája, pódiumszínpadot kap, na meg bisztrót és kávézót.

Ezek a helyek lesznek színháztörténeti korokat megidéző jelmezekkel, kellékekkel, különböző relikviákkal feldíszítve és ennek a csúcsa lesz tulajdonképpen a 3D-s mozi, ahol láthatjuk a színháztörténeti korokat 10-12 percben bemutatva – mondta el Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Az átalakításra a Terület és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból több mint 755 millió forintot nyert az önkormányzat. Erről már Nyíregyháza polgármestere beszélt. Dr. Kovács Ferenc hozzáfűzte, folytatódik a Kállay kúria felújítása is. Erre a célra 400 millió forintot nyertek a Modern Városok Programból és a kúria mögötti épület újulhat meg belőle. Ráadásul jut forrás arra is, hogy a Bessenyei és Benczúr tér arculatát egységesítsék, új burkolatokat, kandelábereket helyezzenek el, és mindkét tér akadálymentessé váljon, ehhez a Belügyminisztérium forrásaiból kap a város több mint 442 millió forintot. A polgármester kiemelte, a szabadtéri színpad és a görögkatolikus múzeum közötti városrész igazi kulturális negyeddé alakulhat, ami jó hatással lehet a turizmusra.

Ez egy olyan kulturális, turisztikai hely is lesz azt remélem, ami ide vonzza a hozzánk látogató turistákat és még érdekesebbé, izgalmasabbá teszi a várost. Egyébként ez a folyamat is megkezdődött, nagyon örültem, hogy a Szinyei Merse Pál kiállításra rengetegen érkeztek, és megnézték az állatparkot, esetleg elmentek a fürdőbe, éttermekbe. – emelte ki dr. Kovács Ferenc.

(www.nyiregyhaza.hu)

Marketingben is jó a színház!
A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház kapta idén a Marketing Szövetség fődíját. A teátrum az Év marketingakítv vállalkozása díjjal gazdagodott. Az elismerést a három éve folyamatosan növekvő bérlet- és jegyeladások alapján érdemelték ki.