26 milliárdból szépült meg Nyíregyháza

Kovács Ferenc polgármester a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlésén kifejtette: több mint 26 milliárd forint értékű európai uniós és hazai támogatású önkormányzati beruházás fejeződött be a városban, miközben nyolc megvalósítása még jelenleg is tart. Ebből 18 projekt pénzügyi elszámolása, 23 milliárd 793,7 millió forint értékben még jelenleg is tart, ugyanakkor a még zajló 8 projekt értéke meghaladja a két és fél milliárd forintot. A város emellett 9 új, közel kétmilliárd értékű pályázatot is benyújtott, amelyek elbírálása még zajlik. A 2016 végéig átadásra kerülő európai uniós támogatású projektek közül a legnagyobb a több mint 13,7 milliárd forint értékű szennyvíz-elvezetési és – tisztítási beruházás, amely Nyíregyháza külvárosi és külterületi részei mellett a szomszédos Kálmánháza, Kótaj és Nyírpazony közművesítését is biztosítja.

Közel 2,5 milliárd forintot fordítottak a belvárosi terület integrációs funkcióbővítésére, miközben 2,1 milliárd forintot tett ki a 2013-ban gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdő komplex idegenforgalmi fejlesztése.

Másfél milliárdos beruházással megújultak az Érkerti-lakónegyed középületei és közterületei, miközben 500 millió forint jutott a Huszár-, 250 milliót pedig az Örökösföldi-lakónegyed megújítására fordítottak. Emellett új belterületi és kerékpárutak születtek, középületeket korszerűsítettek és fejlesztették a helyi autóbusz-közlekedést is. Jelentős forrásokat felhasználva tovább korszerűsítik a városi stadiont és ha az újabb pályázatokat is elnyerik, óvodák bővítése, újabb középületek energetikai fejlesztése, illetve újabb kerékpárút-hálózatot létrehozása mellett modernizálják a nyíregyházi Krúdy Art Mozit. A nyíregyházi önkormányzat emellett részt kíván venni a Tisza vízgyűjtő területén található szennyvíztisztító-telepek több mint 2 millió eurós korszerűsítési programjának kidolgozásában. A projekt magyar, német, ukrán, román, szlovák és szerb együttműködés keretében jön létre az Európai Unió következő pénzügyi ciklusában. 

Legyél az első hozzászóló "26 milliárdból szépült meg Nyíregyháza" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*