2014 top 10 úti célja

Legyen az egy fesztivál rendezése, egy új létesítmény felavatása vagy egyszerűen csak a már meglévő javak és értékek előtérbe helyezése, e térségek optimistán nézhetnek az év elébe. Lássuk 2014 kihagyhatatlan úti céljait!

1. Brazília

Ha a napfényben úszó végtelen tengerpart, a hegyvonulatokkal tarkított, gyönyörű zöld színben pompázó esőerdők világa és az egyedülálló gyarmati falucskák csoportjai nem lennének elegendő okok az útra kelésre, Brazília rátesz még egy lapáttal. Pontosabban kettővel, hiszen 2014-ben itt rendezik meg a futball-világbajnokságot, két évvel később pedig az ország a Nyári Olimpiai Játékok házigazdája lesz. Recesszió ide vagy oda, a szerencsecsillag biztosan ragyog. Túrázzunk a szélfútta dűnék által körülölelt égszínkék lagúnák birodalmában, Lençóis Maranhenses-ben, fedezzük fel az aranyozott gyarmati templomokat olyan városokban, mint Ouro Preto, ahol megállt az idő, illetve csobbanjunk a kristálytiszta folyók egyikében! Brazília ezer arca semmiképp sem okoz majd csalódást.

2. Antarktisz

Az Antarktiszon forgatott természetfilmeket semmi szükség bármiféle extrával feldobni; a méltóságteljes jéghegyek, hatalmas gleccserek és a vadregényes hegyvonulatok ámulatba ejtik az embert. A játékos pingvinek élőben még inkább lenyűgözőek, mint képernyőn keresztül; a szárazföldön rájuk jellemző ügyetlen totyogásuk a vízben bravúros gyorsaságra vált át, amire nagy szükségük is van. Állandó, élet-halál harcuk a leopárdfókákkal, illetve a kardszárnyú delfinekkel megköveteli a sebességet. A 2014-es esztendőben immár 100. évfordulója lesz a balul sikerült Ernest Shackleton által vezetett birodalmi transzantarktiszi expedíciónak. Fedezzük fel ezt az ősi, máig eredetiként megmaradt földrészt, mely nem rendelkezik őslakosokkal, és nem egy különálló ország. Vessük meg a lábunkat ezen a rejtélyes kontinensen, és lépjünk azon rettenthetetlen kutatók nyomába, akik már kísérletet tettek e birodalom megismerésére!

3. Skócia

Mozgalmas év lesz a 2014-es Skócia számára: nemcsak a XX. Nemzetközösségi Játékok színhelye lesz, de rengeteg újdonságot is tartogat az idelátogatók számára: új sportlétesítményekkel, felújított és új közlekedési vonalakkal és az újjászületett glasgow-i kikötővel várja a kirándulók sokaságát. A hazatérés éve is lesz: a kormány megtette a kezdő lépéseket a skót diaszpóra anyaországba való visszacsábítására; egy ünnepség keretében adóznak örökségük oltárán, helyi italok és ételek társaságában. Európa legnagyobb rézfúvós fesztiváljába is belefuthatunk, ha Perthshire-ben járunk, de részt vehetünk egy skót várak körül zajló tájékozódási versenyben, vagy hódolhatunk az élvezeteknek a Speyside-ban megrendezésre kerülő whisky-fesztiválon. Mindezek mellett a politikáé lesz a főszerep: a régóta áhított függetlenség a cél.

4. Svédország

A híres, kortárs írónak, Stieg Larssonnak köszönhetően sokan bepillantást nyerhettek a mai svéd mindennapokba; a messzi, gyönyörű, de egy kicsit ijesztőnek tűnő világba. Svédország új arcát mutatja a világnak: az északi Umeå lesz 2014-ben Európa kulturális fővárosa. Stockholm már hosszú évek óta az ínyencek egyik kedvenc úti célja, ám az utóbbi esztendőkben a gasztronómia átlépte az országhatárt és nemzetközileg is képviselteti magát. Mindenképp érdemes eredetiben kipróbálni a hamisítatlan ízeket, hiszen az itt termesztett növények, fűszerek és az itt kifogott halak, illetve tenyésztett vadállatok, az itt előállított sajtok hamisítatlan ízt kölcsönöznek a különböző fogásoknak.

5. Malawi

Képzeljük el a következőt: Malawi második legnagyobb városában, Blantyre-ben töltött kóborlás után bejelentkezünk a Majete Vadrezervátumban található gyönyörű szoba valamelyikébe (a kalandvágyók sátrat is választhatnak), mely létesítmény az utóbbi időben tizedére csökkentette a térségben folyó orvvadászatot, és a vadvilág fennmaradása érdekében tett erőfeszítéseiért pedig elnyerte a Big Five fokozatot. Nem mindennapi élmény elefántok, orrszarvúak, oroszlánok, leopárdok, bölények között ébredni. Búvárkodjunk a Malawi-tóban vagy másszuk meg a Mulanje magaslatait, túrázzunk a Viphya Plateau-n, mely a nemcsak térben, de időben is elrepít minket!

6. Mexikó

Van-e annál jobb, mint mikor egy Cancúnban átmulatott éjszaka után a karibi tengerparton süttetjük a hasunkat, színes, kézzel készített remekművek között válogatunk, a hétféle chili szószt ízlelgetjük Oaxacaban vagy időutazunk egy maja templomot meglátogatva. Elképesztően könnyű átvenni az optimista életérzést, ha Mexikóban járunk. A helyiek is egyre derűsebbek mind a közlekedési eszközök fejlődésének, mind a régi cancúni és mériai maja múzeumok felújításának köszönhetően. Érdemes ellátogatni a Copper kanyonhoz is, amely szintén „turistabarátabbá” vált az elmúlt évek során. Éljük át az új mexikói álmot!

7. Seychelle-szigetek

A 115 földdarabkát magába foglaló szigetcsoport minden hozzávalóval rendelkezik, ami egy felejthetetlen, életre szóló nyaraláshoz szükséges. Mégis, a turisták többségét eddig a róla kialakított luxussal és fényűzéssel teli kép riasztotta vissza. Ám jó hír: az exkluzív szállások mellett léteznek pénztárcabarát alternatívák is; vendégházak, apartmanok várják az idelátogatókat. Manapság már a repülőjegy sem jelent akkora kihívást, mint évekkel ezelőtt; a légitársaságok közötti verseny lejjebb vitte a jegyárakat. Ha pedig már megérkeztünk a szigetek valamelyikére, ne csak a napon heverésszünk! Túrázzunk, búvárkodjunk, vegyünk részt hajókiránduláson, ismerjük meg a környék lebilincselő tájait! A vadvilág szerelmesei számára is bőven van látnivaló: nem véletlenül hívják a Seychelle-szigeteket az Indiai-óceán Galapagosának.

8. Belgium

Belgium gyönyörű, festői városok sokaságát vonultatja fel: Bruges, Antwerpen, Gent és maga Brüsszel, mely gyönyörű múzeumokkal várja a turistákat. A világ legjobbjaként emlegetett belga sört és csokoládét vétek lenni nem megkóstolni. Kalandozzunk a békés vidéken, a meglepően elegánsnak ható tengerparton, miközben teszünk néhány kitérőt a kulturális kincsek és emlékek világába! Belgium és a nyaralás eddig viszonylag ritkán jártak együtt, 2014-ben azonban az első világháború kitörésének 100. évfordulóján látogatók hadát várják a belgák; egészen 2018-ig tartó emlékfesztivált terveznek, mely egész biztosan változást hoz a vendégéjszakákat illetően. Mi is vár ránk Belgiumban? Középkori városok sokasága, ahol kultúra és gasztronómia találkozik, gótikus épületek által körülölelt utcácskák, Breugel, Van Eyck, és Magritte festményei, szűk csatornák és nagyszerű boltok sora.

9. Makedónia

A makedón főváros rendkívül nagy átalakuláson ment keresztül. Turista centrikus lett sok újonnan épült hotelével, előkelő borozóival és bisztróival, valamint Délkelet-Európa legjobb klubjaival. A népszerű célpontok, mint az Ohrid-tó, a Mavrovo síparadicsom és az ókori Stobi továbbra is vonzzák a látogatókat. Az ország határán található Quiet Berovo hamarosan a spa hotelek fellegvára lesz. Megéri kirándulást tenni Makedónia különböző szegleteibe; a keleten elhelyezkedő Kratovo például a török korból maradt kőből épített hídjaival és útjaival, fennmaradt házaival ejti ámulatba a látogatót. A bort kedvelők zarándokoljanak el Tikveš, régióba, és kóstolják meg az itt előállított nedűt!

10. Malajzia

Malajzia nem pihen a babérjain. Az így is rendkívül népszerű desztináció új látnivalókkal készül. A Melakában létrehozott madárpark Délkelet-Ázsia legnagyobbja; a vagy hatezer madár négyszáz fajt képvisel. A kisebbeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek kihagyhatatlan a Nusajayában felépített Legoland és Hello Kitty Land. A Kuala Lumpur Nemzetközi Reptér új terminállal bővítése több, leginkább fapados járat érkezését teszi lehetővé, mely szintén az utasok számának növekedését szolgálja. Az aktív, vállalkozó kedvűek pattanjanak biciklire, hiszen a kifogástalan utaknak köszönhetően két keréken is fel lehet fedezni a környék szépségeit.

Miliosz Katalin

Legyél az első hozzászóló "2014 top 10 úti célja" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*